Ben je, door het zien van al die prachtige beelden op Instagram en editorials in glossy reismagazines, aan het overwegen om een roadtrip door Albanië te maken? Wacht dan niet te lang met je plannen. Want een roadtrip door Albanië is een aanrader voor iedereen die houdt van overweldigende natuurlandschappen, authentieke plekjes en een gastvrije bevolking.

Ben je echter op zoek naar een vakantiebestemming met een waaier aan hippe accommodaties en ‘fine dining’ eetplekjes, stop dan maar met verder lezen. Want Albanië kan je absoluut niet vergelijken met toeristische trekpleisters zoals Spanje, Griekenland of Italië. Moet je daarom wachten tot Albanië zich verder ontplooit tot een goed ontwikkelde toeristische plek? Zeker niet!

Ik geef jou vijf redenen waarom je net niet mag wachten om die avontuurlijke roadtrip door Albanië te maken.

De natuur is nog ongerept

Diep verscholen in de Balkan, onthult Albanië zich als een verborgen schat voor natuurliefhebbers. Met majestueuze bergen, kristalheldere rivieren en ongerepte bossen biedt dit land een adembenemend landschap dat nog grotendeels onontdekt is. Of het nu gaat om bergwandelingen, rivieravonturen of gewoon ontspannen in de schaduw van eeuwenoude bomen, de ongerepte schoonheid van Albanië laat op iedereen een blijvende indruk achter. Ook wij waren onmiddellijk betoverd door de ongerepte natuur met haar rijke biodiversiteit en buitengewone pracht.

Het dramatisch decor van de Albanese Alpen

Wil je die natuurpracht met je eigen ogen aanschouwen, breng dan zeker een paar dagen in de Albanese Alpen door. Persoonlijk vond ik dit de mooiste regio van Albanië. Een sprookjesachtig plekje waar de ruwe bergtoppen de wolken kussen en de geitenhoeders als vaste personages fungeren in een dramatisch decor van natuurlijke pracht. Wandelaars en avonturiers worden hier uitgedaagd om de rotsachtige bergpaden te verkennen en zich te wagen aan één van de vele uitdagende wandelroutes die de Alpen rijk is. Terwijl je hoger klimt, ruik je pijnbomen en bergbloemen, waardoor elke stap een zintuiglijke ervaring wordt.

Kronkelende rivieren, weelderige bossen en indrukwekkende meren

Maar ook de regio waar de kronkelende rivieren van Albanië, zoals de Vjosa en de Drin, het landschap doorkruisen, is dé perfecte plek voor natuurliefhebbers. Bovendien vind je er een verscheidenheid van wilde dieren zoals o.a. de bruine beer, de lynx, de wolf en het wilde zwijn. Langs de oevers geniet je van het schouwspel van zeldzame vogelsoorten en vang je wellicht een glimp op van otters die zich verschuilen tussen het riet.

Deze wateren weerspiegelen niet alleen de groene omgeving, maar dienen ook als een vitale bron van leven voor de diverse ecosystemen in het land. Naast het spotten van vogels en ander ‘wildlife’, kan je er bovendien ook heerlijk zwemmen. Je hebt er meestal de rivier helemaal voor jou alleen. Dus, zorg ervoor dat je zwembroek of bikini niet ver weg zit, als je tijdens je roadtrip door Albanië plots een heerlijk zwemplekje spot.

Pin zeker ook Lake Koman als stopplaats op je roadtrip door Albanië. Het meer staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen, omringd door hoge bergen en steile kliffen. Veel bezoekers beschouwen de boottocht op het Koman-meer als een van de meest schilderachtige en adembenemende ervaringen in Albanië én is qua uitzicht vergelijkbaar met de Noorse fjorden.

Albanië herbergt ook enkele van de laatste onaangetaste bossen van Europa. In nationale parken zoals Theth en Llogara vinden bezoekers uitgestrekte bossen van eiken, beuken en dennen die er al eeuwenlang ongestoord groeien. Hier kan je genieten van de rust van de natuur, omringd door het melodieus geluid van zingende vogels en het geritsel van bladeren onder je voeten.

The blue eye, een opmerkelijk natuurfenomeen

Je roadtrip door Albanië is niet compleet als je niet minstens één van deze natuurlijke helderblauwe bronnen van Albanië hebt bezocht. Syri i Kalter in het Albanees. is een opmerkelijk natuurlijk fenomeen die je op twee plaatsen in Albanië kan bezoeken. De ene ligt dichtbij Theth in de Albanese Alpen en de andere bron vind je in het zuiden van Albanië, ongeveer 22 kilometer ten zuidoosten van de stad Sarandë. Het water van deze Blue Eye heeft een opvallende heldere blauwe tint, vandaar ook de naam. Deze intens blauwe kleur wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van het zonlicht op het witte kiezelstenenbed van de bron. Deze twee plaatsen winnen, door het groeiende toerisme, aan populariteit en worden intussen druk bezocht. Hopelijk blijven deze plaatsen ongerept en op termijn ook goed beschermd.

De Malediven van Europa

Met zijn prachtige stranden, schilderachtige baaien en historische steden biedt de Albanese kust een diversiteit die perfect is voor zowel ontspanning als ontdekking. Helaas is de kust ook één van de drukst bezochte regio’s van Albanië en dat merk je ook. Zwerfvuil vind je overal in Albanië, zelfs in de drukke kuststeden. Er wordt geen moeite gedaan om het op te ruimen. Het is er en het blijft er. Onbegrijpelijk maar dit is helaas ook Albanië. Bovendien tref je in bepaalde baaien veel afval en wordt er voorlopig weinig inspanning gedaan om het op te ruimen. En dat geeft de term ‘de Malediven van Europa’ jammer genoeg een wrange nasmaak.

CONCLUSIE

Het behoud van deze ongerepte natuur is van cruciaal belang voor Albanië en haar toekomstige generaties. Gelukkig erkennen steeds meer mensen de waarde van het beschermen van deze natuurlijke schatten, en inspanningen worden geleverd om duurzaam toerisme te bevorderen en ecosystemen te behouden. Maar als er echter onvoldoende gedaan wordt, dan vrees ik dat het groeiende toerisme een serieuze en negatieve impact zal hebben op de prachtige natuur en zijn ecosystemen. 
Want zowel aan de kust als in het binnenland word je als toerist elke dag geconfronteerd met heel veel zwerfvuil. Ook in het prachtige Lake Koman zagen we tientallen plastieken flessen in het water drijven, terwijl we de indrukwekkende kliffen passeerden. Af en toe nemen een paar lokale Albanezen en toeristen het heft in handen en wordt het afval opgeruimd maar voorlopig worden er nog te weinig inspanningen gedaan om één van de mooiste plekken van Albanië te beschermen. Voorlopig blijft het in een doorn in het oog van de natuurliefhebber. 

Het Albanese wegennetwerk is nog in volle ontwikkeling

Het wegennetwerk in Albanië is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd maar kan nog steeds sterk variëren in kwaliteit, vooral in de afgelegen gebieden. Maar over het algemeen is het wegenstelsel goed ontwikkeld en bevindt het zich in een redelijke tot goede staat. Zeker in de buurt van grote steden en in de toeristische regio’s, mag je je verwachten aan goed aangelegde wegen.
Maak je die roadtrip door Albanië, verbaas je dan echter niet aan de vele putten in de weg, een vak dat plots verdwijnt zonder waarschuwing, een drievaksbaan zonder lijnen, … Dit hoort echter ook bij Albanië. Hou bovendien ook rekening met het feit dat het tijdens het hoogseizoen heel erg druk kan zijn op de weg. Wij reden bv. 5 uren over onze rit van Theth naar Dürres, een traject van 178 km.

CONCLUSIE

Naarmate het toerisme groeit, zal het ook drukker worden op bepaalde invalswegen. Zeker in het hoogseizoen en op drukkere trekpleisters kan dit wel voor acute verkeersinfarcten zorgen. Ook het vinden van een goede en veilige parkeerplaats is niet altijd evident. 

Albanië is momenteel de perfecte bestemming voor een klein reisbudget

Eén van de redenen waarom Albanië zo populair is, is omdat het gewoon een heel erg goedkope vakantiebestemming is. Beschik je momenteel niet over een groot reisbudget, dan is een roadtrip door Albanië een excellente keuze. Omdat Albanië zeer lange tijd geïsoleerd geweest is van de rest van Europa doordat het land van 1945 tot 1992 gebukt ging onder communistisch bewind, is het land op economisch vlak nog niet zo sterk ontwikkeld.

Waar voor je geld

Op veel plaatsen, vooral in minder bezochte regio’s in het binnenland, kan je bv. enkel met cash betalen en voel je dat de Albanezen nog een lange weg hebben af te leggen als het over het omgaan met toeristen betreft. Maar dat betekent ook kleine prijsjes. Je kan in Albanië spotgoedkoop uit eten gaan en ook de hotels zijn zacht geprijsd. Je krijgt in Albanië ongelooflijk veel waar voor je geld.
Voor amper 40 EUR heb je er met zijn vieren lekker gegeten. Wijn inclusief!
Vijfsterrenhotels blijven hier bijvoorbeeld ook heel erg betaalbaar dus het is zeer verleidelijk om een suite met zeezicht te boeken. Wat wij uiteraard ook gedaan hebben, toen we in Vlorë verbleven.

Locatie, locatie, locatie

Hou er wel rekening mee dat de kust, waar het drukker is en de vraag naar hotelkamers ook aanzienlijk hoger ligt, het een stuk duurder is dan in het binnenland. Bovendien betaal je hier soms veel voor hetgeen je maar krijgt. De restaurants die bv. aan de boulevard van Vlorë liggen, bieden weinig kwaliteit maar passen wel Europese prijzen toe.

CONCLUSIE

Albanië is de ideale vakantiebestemming voor reizigers met een klein budget. Je kan er lekker eten en drinken voor een bijna belachelijke spotprijs, maar hou er wel rekening mee dat je op toeristische plekjes wat meer centen uit je portemonnee moet halen. Ik voorspel dus dat de prijzen, naarmate Albanië als toeristische trekpleister aan populariteit wint, zullen stijgen. Vermijd dus de zeer toeristische plaatsen of ga eten in de lokale restaurantjes. 

De Albanese bevolking ontvangt je met open armen

Als er iets me weerhoudt om een land te bezoeken, dan is het ofwel het eten, ofwel de bevolking. Ik heb het niet zo begrepen op een norse, ongastvrije bevolking. En dat kan voor mij zeker een reden zijn om er geen vliegtuigticket naar te boeken. Gelukkig zijn de Albanezen, en in het bijzonder de locals die in het binnenland wonen, supervriendelijk en doen ze er alles aan om je een welkomstgevoel te geven.

Zo sliepen wij in Permët bij een superlief gastgezin dat bijna geen woord Engels sprak maar er wel alles aan deed om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. Daarom raad ik je ook aan om zoveel mogelijk bij de locals te logeren. Omdat je op deze logeerplekjes die hartelijke Albanese gastvrijheid zult ervaren. Van zodra je terug richting de meer toeristische regio’s en dan vooral de kust reist, merk je onmiddellijk dat mentaliteitsverschil. Maar verschiet dus niet als de gastvrouw je wil volproppen met haar zelfgemaakte streekgerechten of ze je kinderen bij het uitchecken bijna doodknuffelt.

CONCLUSIE

Wij ontmoetten tijdens onze roadtrip door Albanië twee soorten Albanezen. De warme, gastvrije Albanees die zich dubbel plooit om het je naar je zin te maken en je eens heel hard tegen zijn of haren gilet trekt bij het uitchecken en de Albanees die je enkel als een makkelijke bron van inkomsten ziet. Gelukkig kunnen we de ervaringen met de opportunistische Albanees op één hand tellen en komt deze hoofdzakelijk voor aan de kust. Logeer bij de locals en neem de onbetreden paden richting het binnenland. Tot je bij een Albanese mama komt die je volpropt met de goede dingen des levens. O ja, zorg dat je Google Translate aanstaat. ;)

Authentieker dan authentiek

Het wordt moeilijk om nog echt authentieke bestemmingen binnen Europa te ontdekken. En dat is net de reden waarom de Balkanlanden momenteel heel populair zijn. Je vindt er nog authentieke plekjes en regio’s waar het massatoerisme gelukkig nog geen voet aan de grond heeft gekregen. Ook Albanië past als authentieke bestemming perfect in het rijtje.

Enver Hoxha

Mede door het communistische regime van Enver Hoxha en later vanwege de politieke onrust in de regio, was Albanië lange tijd een geïsoleerd land. Deze isolatie heeft dan ook bijgedragen aan het behoud van de traditionele cultuur en het verminderen van invloeden van buitenaf. Ook door de afgelegen ligging van bepaalde regio’s die gespaard bleven van verstedelijking en industrialisatie, werd de natuurlijke schoonheid behouden en hebben lokale gemeenschappen vastgehouden aan traditionele manieren van leven, inclusief ambachten, klederdracht en lokale gebruiken.

Farm-to-table

Als je een roadtrip door Albanië maakt, zal je bovendien merken dat de Albanese keuken ook een belangrijk aspect van de culturele identiteit is en dat vele lokale gerechten nog op traditionele wijze bereid worden. Het farm-to-table concept dat gebaseerd is op lokale ingrediënten en recepten, is typisch voor de Albanese cultuur waardoor je snel merkt hoe écht Albanië nog is. Hier vind je voorlopig nog geen fast food ketens en grote supermarkten. Een opluchting voor iedereen die houdt van lekker, organisch en gezond voedsel zonder poespas.

CONCLUSIE

Hoewel Albanië steeds meer aandacht trekt als toeristische bestemming, heeft het land tot nu toe een evenwicht weten te bewaren tussen de groeiende vraag naar toerisme en het behoud van zijn authentieke charme. Er worden echter inspanningen geleverd om duurzaam toerisme te bevorderen, zodat de unieke identiteit van Albanië behouden blijft.

Intussen hebben de Belgische & Nederlandse tour operators ook Albanië als reisbestemming ontdekt en wordt dit Balkanland nu opgenomen in hun reisbrochures. En alhoewel dit misschien heel erg verleidelijk klinkt, zou ik jullie nooit aanraden om een pakketreis richting Albanië te boeken.
Dit land verdient het zo hard om echt ontdekt te worden. Blijf alsjeblieft niet op één plaats maar stap in je auto en bewonder de altijd veranderende landschappen, het imposante gebergte en de prachtige kustlijn. Rij door kleine dorpjes, drink een koffietje met de locals en ga zwemmen in één van de vele rivieren. Proef Albanië op je bord en in je glas. Want dit land is veel te mooi om op dat ene, te drukke plekje te blijven waar je het échte Albanië nooit zult leren kennen.

Heb je na het lezen van deze reisblog ook zin gekregen om een roadtrip door Albanië te maken en zoek je nog reisinspiratie, tips en accommodaties? Koop dan vandaag nog dit e-book van bijna 100 pagina’s boordevol praktische en recente info over deze fantastische reisbestemming.

Droom je van een roadtrip door Albanie? Bestel dan vandaag nog je e-book.

Overtuigd na het lezen van dit blogartikel? Boek dan snel je vliegtickets richting Albanië en koop vandaag nog mijn online reisgids over Albanië. Want je vindt in dit e-book alle tips, do’s & don’ts, leuke accommodaties en toffe eetplekjes die van je roadtrip door Albanië een onvergetelijk avontuur zullen maken.

Deze blog bevat affiliate links.
Dus wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.
Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Bewaar deze pin voor later!

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *