Wat zeker niet op je reisroute door Jordanië mag ontbreken, is een bezoek aan de antieke site Jerash, die op een klein uurtje rijden van Amman ligt. Deze oude Romeinse stad ligt 45 km ten noorden van de hoofdstad en is een must voor iedereen die houdt van oude, antieke culturen.
Bovendien is een rit richting het noorden een dikke aanrader omdat je zo even kunt kennismaken met deze prachtige, heuvelachtige en groene omgeving. Heb je voldoende tijd? Boek dan een overnachting in het noorden en bezoek niet alleen Jerash maar ook de Romeinse stad Umm Qais. Van hieruit heb je trouwens ook een schitterend uitzicht op het meer van Galilee en de indrukwekkende Golan Hoogvlakte.

Praktische tips

  • Jerash is een van de best bewaarde Romeinse steden in het Midden-Oosten en echt wel indrukwekkend om te bezoeken. Als je een Jordan Pass hebt, dan is de toegang tot Jerash helemaal gratis. Anders betaal je 10 JOD per persoon.
  • Als je de drukte en de hordes toeristen wil vermijden, ga dan vroeg. Bovendien kan het al snel heel erg warm worden, en daarom is het verstandig om Jerash ‘s morgens vroeg te bezoeken. Neem dus zeker een rugzak met wat water en een snack mee. Zeker als er kinderen mee zijn.
  • De site is enorm groot en uitgestrekt dus het inhuren van een gids kan wel handig zijn. Omdat er weinig wegwijzers staan, is het soms moeilijk om je weg te vinden in Jerash. Bovendien kom je op deze manier veel meer te weten over deze indrukwekkende, Romeinse stad. Je kan een gids gewoon boeken aan de ingang.
  • Trek voor je bezoek tussen de 1,5 en 4 uur uit. Hoe lang je nodig hebt voor je bezoek, hangt natuurlijk af van je eigen interesses.

Waarom mag Jerash niet ontbreken op je reisplanning?

Gerasa, want zo werd Jerash vroeger genoemd, wordt beschouwd als een van de belangrijkste Romeinse steden in het Midden Oosten. Jerash is één van de grootste archeologische vindplaatsen van Jordanië. Een groot deel van de oude stad bevindt zich nog steeds onder de huidige bebouwing en is dus lastig op te graven.
Alhoewel we allemaal niet zo’n echte cultuurfanaten zijn, vonden we Jerash echt wel de moeite om te bezoeken. We huurden geen gids in omdat we dat dan waarschijnlijk terug te saai zouden vinden, maar we bezochten al deze oude tempels, kerken en theaters met grote interesse.
Want zelfs al bezoek je Jerash met kinderen en vinden ze het een beetje saai en niet zo interessant. Af en toe kan je wel hun interesse wekken. Door hen bijvoorbeeld op het podium in het theater even te laten fluisteren en dan eens uittesten of je het op de allerhoogste plaatsjes in het theater nog hoort.
Zoveel boeiender dan een saaie geschiedenisles op school.

Een boeiende wandeling door het verleden

Een wandeling door Jerash begin je normaal gezien bij de zogenaamde ‘triomfboog van Hadrianus’ waarvan beweerd wordt dat hij opgetrokken is ter gelegenheid van het bezoek van keizer Hadrianus aan de stad in 129-130.

Eén van de indrukwekkendste plekken in Jerash is het ovaalvormige forum dat zich binnen en dicht bij de zuidelijke stadsmuren bevindt. Ten noordoosten van het forum ligt de Cardo Maximus, de belangrijkste verkeersader van de stad. Deze lange straat staat vol met zuilen en loopt van de Noordpoort naar de Tempel van Zeus in het zuiden. De hoofdstraat is nog steeds geplaveid met zijn originele stenen.
Als je goed kijkt, zie je in de stenen nog het spoor van de wielen van de wagens die over deze straat reden.

Meer westelijk vind je de Zeustempel en zuidelijk het Romeins theater. Richting noorden tref je de resten aan van verschillende Byzantijnse kerken met vloermozaïken. De indrukwekkende tempel van Artemis met zijn opvallende hoge Korintische zuilen mag je niet missen. Deze tempel is gebouwd als eerbetoon aan Artemis, de patroongod van Jerash. Het was vroeger het belangrijkste bouwwerk van de stad.

Jerash Festival

Dit beroemde festival in Jordanië, is een van de grootste culturele evenementen, niet alleen in Jerash maar in het hele land. Het festival trekt zowel inwoners uit de regio als toeristen die allemaal willen genieten van de muziek, het dansen, het eten en de ambachten die er dan te zien zijn.
Het culturele evenement bevordert ook de kunst door het organiseren van verschillende workshops en lezingen door kunstenaars, die allemaal bijgewoond kunnen worden door het publiek.

Opgelet!

Tijdens een bezoek aan Jerash zal je al snel merken dat er ook heel wat locals op de site aanwezig zijn.
Ze verkopen er flesjes water of lokale souvenirs en velen bieden zichzelf spontaan aan om met je eigen GSM een mooie foto te nemen. Of ze voorzien een plekje met kussens om dan op deze plek een mooi plaatje te schieten. Ze tonen hoe je kunstige panoramafoto’s kunt nemen, vertellen wat meer over de tempel waar je bent, en voor je het weet, krijg je een souvenir in je hand gestopt. En dan kost het je soms heel veel moeite om ze terug beleefd af te wimpelen zonder dat je er geld moet voor neertellen.
Na een paar keer hadden we hun tactiek wel door, maar je bent dus gewaarschuwd.

Boek een overnachting in het noorden van Jordanië

Wij kozen ervoor om niet alleen richting het groene noorden van Jordanië te rijden maar om er ook een nachtje te logeren. En dat deden we in het heerlijke logeerplekje Mountain Breeze Lodge & Resort.
Dit unieke logeeradresje dat op een heuvel ligt en een fantastisch uitzicht biedt op het omliggende Gilead-gebergte, moet absoluut op de lijst van leuke hotels in Jordanië.
Je logeert er in comfortabele, houten huisjes en het is de ideale logeerplek voor zowel gezinnen met kinderen als koppels die zich even willen terugtrekken in de natuur.
Bovendien serveert het Mountain Breeze Resort lekkere à la carte gerechten in hun twee restaurants. Ook het ontbijt is uitgebreid en je hebt de keuze tussen een continentaal én een Westers ontbijt. En er wordt hier tijdens de Ramadan ook alcohol geschonken wat voor ons Europeanen zeker een plus kan zijn.
Tweepersoonskamer vanaf 195 EUR

Ben je nog op zoek naar andere leuke logies in Jordanië? Lees dan ook Leuke hotels in Jordanië | Onze tips.

Deze blog bevat affiliate links.
Vond je mijn tips bruikbaar, en wil je me hiervoor bedanken? Boek dan je hotel, huurwagen of excursie via de linken op mijn blog. Wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Wat zeker niet op je reisroute door Jordanië mag ontbreken, is een bezoek aan de antieke site Jerash, die op een klein uurtje rijden van Amman ligt. Deze oude Romeinse stad ligt 45 km ten noorden van de hoofdstad en is een must voor iedereen die houdt van oude, antieke culturen.

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *