Bezoek Lanzarote en maak kennis met César Manrique

↬ Als corona roet in het eten gooit.

‘Kerst en Nieuw’ vieren in Thailand. We zagen het helemaal zitten. Onze rondreis was reeds maanden op voorhand vastgelegd. En toen gooide Corona roet in het eten. Thailand moest wijken voor Plan B.
Aangezien de ganse wereld nagenoeg ‘rood’ kleurde, moesten we op zoek gaan naar een bestemming waar het wel veilig was om er een weekje door te brengen. En zo kwamen we uit bij Lanzarote, één van de zeven grootste Canarische eilanden waar het zelfs in de winter heerlijk vertoeven is.
Gran Canaria én Tenerife hadden we vroeger al eens bezocht maar Lanzarote was nog onbekend terrein voor ons.

Onbekend is onbemind. Eerlijk gezegd had ik voor mezelf reeds een beeld gevormd van het vulkanische eiland én ik vond hopen lava nu niet meteen een aantrekkelijk vooruitzicht.
Maar… wat heeft dit Canarische eiland mij verrast!!!

Witte huisjes, pittoreske dorpjes, fantastische stranden, heerlijke restaurantjes in combinatie met een adembenemend vulkanisch landschap maken van Lanzarote een topbestemming. Bovendien kan je het eiland perfect op één week verkennen.

↬ Logeren in Playa Blanca

Eerlijk  toegegeven, we zijn geen fan van grote, drukke hotels. Niettegenstaande maar 30% van de hotels tijdens corona bezet was, kozen we ervoor om een huisje met zwembad te huren in Playa Blanca.

Playa Blanca is gelegen aan de Zuidkust van Lanzarote en heeft een mooie jachthaven, de Marina Rubicon waar je met het zicht op de grote plezierjachten en kleine vissersbootjes, heerlijk kunt eten. Toen wij er verbleven, was er jammer genoeg veel gesloten. Maar er was nog steeds voldoende keuze.

Eettips Playa Blanca
La Cuadra: Canarische Tapas
Liken - Marina Rubicon: Trendy restaurant, mooie aanbod verse vis, lekkere paëlla
La Katedral: Canarische tapas, basic interieur, suggesties van de dag
Ninen: verse pasta's met zicht op zee

Bezoek Lanzarote en ontdek het eiland van César Manrique in 7 dagen

Huur een wagen om op verkenning te gaan

Wij huurden een auto via Sunny Cars. Verzekering, franchise, … Alles zit in de huurprijs.

Je kan je roadtrip niet beginnen zonder iets meer te weten over de beroemdste bewoner van het eiland, César Manrique. Deze veelzijdige artiest wist als geen ander om op harmonieuze wijze moderne architectuur te integreren in de grillige natuur van zijn geboorte-eiland. En dat zal je zeker merken ééns je ter plaatse bent.


Bezoek Lanzarote en maak kennis met César Manrique

Cuevas De Los Verdes

Deze door gloeiende lavastromen gevormde tunnels zijn heel bijzonder. Ze maken deel uit van een tunnelstelsel dat tot de grootste ter wereld behoort. Je kan deze fascinerende tunnel enkel met een gids bezoeken.  (in kleine groepjes, in Engels en Spaans gesproken) Wij waren er net na openingstijd dus het was er nog niet druk.

Charles & Camille vonden dit één van de leukste uitstapjes. Bovendien kennen wij nu het geheim van de Cueva De Los Verdes! 😉

TIP! 
De Cueva De Las Verdes wordt samen met 9 andere centra (Jameos Del Agua, Mirodor Del Rio, Montañas Del Fuego, …) beheerd door CACT Lanzarote. Je kan bij elk van de aangesloten musea een voordeelpas kopen om 3, 4 of 6 plaatsen naar keuze te bezoeken. Dit is veel voordeliger!

Jameos Del Aqua

Deze, door César Manrique eerste geschapen, attractie is volgens velen zijn spectaculairste werk. Een gedeeltelijk ingestorte vulkaantunnel (jameo) werd door Manrique getransformeerd in een grote fantasiegrot. Leuk om eens te bezoeken, maar zeker niet om er uren te vertoeven. Wij waren vooral benieuwd naar de honderden kleine, witte albinokreeftjes die in het ondergronds zoetwatermeertje huizen. Ook de Jameo Grande is wel eens de moeite om te zien. Je kan je er vergapen aan een ovaal, wit geplamuurd zwembad met turquoise water, exotische planten en een waterval op commando. Heel Instagram-waardig!

↬ Jardin Del Cactus

Wil je heel bijzondere cactussen bezichtigen? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de laatste creatie van César Manrique. Je kan er wel 1400 verschillende cactussoorten bewonderen. Ook de oude gofio-molen is er te bezichtigen.  

Mirador Del Rio

Uniek panoramapunt met zicht op La Graciosa. Binnenin vind je een café, een souvenirwinkel en 2 terrassen waar je een magnifiek zicht hebt.

Lag-O-Mar, het huis van Omar Shariff

Dichtbij Teguise, ligt Lag-O-Mar, het huis dat vroeger toebehoorde aan de Egyptische steracteur Omar Sharif. Het verhaal gaat dat hij het vergokte bij een kaartspel. Je kan je er vergapen aan ondergrondse ruimtes, inheemse flora, gezellige patio’s, een meertje en watervallen. Als je houdt van architecturale hoogstandjes, dan is dit huis zeker en vast een bezoekje waard.

Nationaal Park Timanfaya

Een bezoek aan het indrukwekkend, nationaal park Timanfaya stond met stip bovenaan onze To Do-lijst. Dit vulkanisch maanlandschap is ontstaan na jarenlange vulkaanuitbarstingen die in het jaar 1730 begonnen.
Er liggen 25 kraters en meer dan 100 vulkaankegels. Er zijn 2 ingangen.

Wij namen de ingang die ons leidde naar Restaurante-Mirador El Diablo (Ook ontworpen door César Manrique) De grill van het restaurant bevindt zich boven een 6 meter diep gat in de grond waar het 350°C is.
Maar het meest spectaculaire dat we er te zien kregen, was de demonstratie van de parkwachters. In een gat in de aarde wordt een emmer koud water gegoten dat een paar seconden nadien omhoog spuit als uit een geiser, wel meters hoog! Dus niet verschieten!

Je kan Timanfaya op 3 manieren bezoeken:
Te voet maar enkel met gids en vanaf 16 jaar (Was voor ons dus geen optie), op een dromedaris (Vonden we eerlijk gezegd niet zo diervriendelijk) en per bus. We kozen voor het laatste om toch een goede indruk van het park te kunnen krijgen, maar mede door de monotone, Engelse uitleg en de klassieke achtergrondmuziek, werd het een zeer saaie rit. Niet voor herhaling vatbaar.
Conclusie: Timanfaya is zeker een bezoek waard maar vermijd de saaie busrit.

Lanzarote is echter veel meer dan César Manrique. Wij waren vooral gecharmeerd door de gezellige witte, dorpjes en de verscheidenheid aan landschappen en stranden.


Hieronder vind je een overzicht van de mooiste dorpjes.

Orzola

Orzola is een klein wit vissersdorpje, gelegen in het noorden. Ideaal om na een bezoek aan Mirador El Rio, te lunchen in 1 van de vele restaurantjes daar. Vanuit Orzola, vertrekken de veerboten naar het eiland La Graciosa.

Resto-Tip La Maresia
Wij namen geen veerboot maar gingen lekker lunchen in La Maresia, en genoten er op hun zonnige terras van een heerlijke lmaaltijd. Probeer zeker eens de bombón de atún én de pulpo a la brasa.
Chillen na de lunch doe je op het fantastisch, witte strand Caletón Blanco. (Zie hieronder) 

Haria

Dit bevallig plaatsje met zijn mooi, witte huizen ligt in het prachtige ‘dal van de duizend palmen’ en is een echt juweeltje. Op zaterdag is hier ook een ambachtelijke markt. Neem plaats op 1 van de terrasjes op de beschaduwde ‘Plaza Léon Y Castillo’ en geniet van de plaatselijke Canarische keuken.

Resto-tip: Tacande
Wij kozen voor de Fusion-keuken van restaurant Tacande, een hip & trendy restaurant waar je best je tafeltje op voorhand reserveert.

Arrecife

Op de laatste dag van onze vakantie bezochten we Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote. Zin om te winkelen bij Zara, Mango of een andere grote keten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je kan er ook het Castillo De San José (het havenkasteel) bezoeken, maar daar hadden we niet zoveel zin in. Zoek je een gezellig plekje? In het hart van Arrecife bevindt zich een groot, natuurlijk havenbekken, de Charco De San Ginés, waar je ook een aantal gezellige restaurants en bars aantreft.

Teguise

Tequise is de oude eilandhoofdstad én een echte parel. Wij gingen er op zondag naar de ‘onder normale omstandigheden’ grote toeristenmarkt, maar die werd nu, door corona, eerder beperkt tot een tiental kraampjes, dus van een gezellige drukte, kon je moeilijk spreken. Maar gelukkig heeft Teguise véél meer te bieden. Nauwe steegjes, witte huisjes met groene deurtjes, gezellige pleintjes, leuke winkeltjes, …. .

Resto-Tip: El Recoveco
Zin in een kleine, supersmakelijke hap voor een klein prijsje? Dan moet je bij El Recoveco zijn! De tapasplank voor 2 is hier de absolute aanrader. En bovendien wisselt de kaart volgens het aanbod, dus je bent er ook 100% zeker van dat alles lekker vers is.

El Golfo

Zin in verse vis, met zicht op zee? Dan moet je in El Golfo zijn. El Golfo is een piepklein vissersdorp dat pal aan zee in een lavaveld is gebouwd. Ten zuiden van El Golfo ligt de’ Charco De Los Clicos‘, een volgelopen vulkaankrater waarvan het water door de algen een smaragdgroene glans heeft. Je kan dit meer via een pad heel goed bewonderen. Er is ook voldoende parking voorzien.

Resto-Tip: Bogavante
Niks zaliger dan genieten van zon, zee en strand met een glaasje rosé in de hand en verse vis op je bord. Dit kan perfect op het terras van Restaurant Bogavante dat pal aan zee gelegen is. Kom best vroeg zodat je zeker bent van je plaatsje in de zon, want dit bijzonder eetplekje is zowel bij locals als toeristen héél erg geliefd. 

De mooiste plekjes op Lanzarote:

Playas De Papagayo

De mooiste stranden van Lanzarote vind je op een kwartiertje van Playa Blanca. De ‘bumpy road’ ernaartoe, neem je er met plezier bij.
De ‘Playa de Papagayo‘, is het drukste strand van de zes.
De baai met wit zand, omringd door kliffen, en met weinig golven, is ideaal voor gezinnen met kinderen. Volgens de kids, was dit het allerleukste strand. Boven op de kliffen vind je er een klein restaurant maar aangezien het er heel erg druk kan zijn, neem je best je eigen hapjes en drankjes mee.

Charco De Los Clicos

Parkeer je wagen op de parking aan ‘Charco De Los Clicos‘ en volg het wandelpad tot je de Lago Verde ziet liggen. De groene kleur, die veroorzaakt wordt door algen die zich op de bodem vinden, contrasteert zo met het zwarte zand van het strand. Opnames voor de James Bond-film ‘Thunderball’ zijn hier gemaakt. Supermooi plekje dat je zeker moet gezien hebben, als je Lanzarote gaat bezoeken.

Honger gekregen? Ga te voet naar het dorpje ‘El Golfo‘ en geniet van verse vis in 1 van de vele restaurantjes aan zee.

Los Hervideros

Superleuk om te doen met kinderen maar ook om de kracht van de natuur aan den lijve te ondervinden. Als bij hoogtij de golven tegen de vulkaanrotsen slaan, en zich door kleine tunneltjes dringen, ontstaat er druk bij de kleinere openingen, waardoor het water als bij een hogedrukspuit naar buiten wordt geperst. Er zijn voetpaden aangelegd waardoor je alles van heel dichtbij kunt bekijken. Kleine kinderen houd je best goed in het oog.

La Geria

Aangezien we echt wijnliefhebbers zijn, mocht een bezoek aan de wijnstreek La Geria zeker niet ontbreken. Je kan het bijna niet geloven dat er op deze grond van vulkaanas, in een streek waar het nauwelijks regent, kwalitatief hoogstaande wijnen verbouwd kunnen worden.
De cirkelvormige kuilen met daaromheen een muur van lavastenen, zorgen ervoor dat de druivenranken beschermd worden tegen de wind. En dat zorgt voor een uniek landschap.

Dus, we waren heel erg benieuwd naar de smaak van deze bijzondere wijnen. We kozen ervoor om een bezoek te brengen aan het oudste wijnhuis van Lanzarote, El Grifo. Je kan er ook het wijnmuseum bezoeken! Het museum is klein, maar wel leuk om eens te bezichtigen.

Wegens corona, werd het wijnproeven beperkt tot 3 glazen rode en 3 glazen witte wijn. Bovendien kregen we ook de kans om de Brut Nature, die door hen ‘vulkaanschuim’ (hoe kan het ook anders) wordt genoemd.
Zowel de toegang tot het museum, als de ‘winetasting’ is  gratis.

Valt deze wijn, waarvan enkele soorten in zeer beperkte hoeveelheid geproduceerd worden, in de smaak? Geen paniek!
El Grifo levert vanaf 1 doos gratis in België én Nederland. En daar hebben we natuurlijk handig gebruik van gemaakt.

Voor meer info: https://elgrifo.com/

Salinas De Janubio

Als je van Playa Blanca naar El Golfo rijdt, zie je ze al in de verte liggen; de zoutpannen van Janubio. In deze door vulkaanuitbarstingen gecreëerde lagune, werd een van de eerste zoutbedrijven op Lanzarote aangelegd én is nog steeds in gebruik. Deze zoutpannen zijn intussen ook verklaard tot beschermd natuurgebied.

Los Charcones

Zelf zijn we er niet geweest, maar aan de foto’s en beschrijvingen van dit spectaculair natuurfenomeen te zien, heb ik toch wel een beetje spijt dat we dit niet bezocht hebben. Los Charcones is een bijzonder complex van door vulkaanuitbarstingen gevormde bassins die door de oceaan regelmatig met vers water gevuld worden. Een unieke manier om in zee te zwemmen maar ook niet zonder risico’s om er te geraken. De weg ernaartoe is zeer slecht, dus je bereikt Los Charcones het best te voet. (Klein half uur wandelen op rotsen) Hou ook rekening met de getijden.

Caletón Blanco

Caletón Blanco‘ is eerlijk gezegd, mijn favoriete strand. Omdat het witte zand me deed denken aan onze reizen naar Mexico en Miami. Bovendien is het contrast met de zwarte lavastenen, oogstrelend mooi.
Caleton Blanco‘ is trouwens een ideaal strand om te bezoeken met kleinere kinderen omdat er praktisch geen golven zijn én het er ook ondiep is.

Caleta De Famara

Caleta is een vissersdorpje waar je heerlijke vis kunt eten. Het is onderdeel van het Chinijo Natuurreservaat en beschikt over een zes kilometer lang strand dat erg in trek is bij (kite) surfers omdat er meestal een stevige wind waait.

Montana Rojo

Wandelen op de krater van een vulkaan. Als je op Lanzarote bent, dan mag dit absoluut niet ontbreken. Omdat we in Playa Blanca logeerden, en de vulkaan Montana Rojo, vlak achter ons huisje lag, was de keuze snel gemaakt. Superleuk om te doen! Na de klim heb je trouwens een prachtig zicht op de krater, maar ook op Playa Blanca en de zee. De weg naar de krater gaat niet superstijl omhoog dus perfect te doen voor iedereen die houdt van een stevige klim.

OEPS!
Ik had ergens gelezen dat je in Lanzarote ook kon zwemmen in natuurlijke zwembekkens. En zo kwamen we terecht in Charco Del Palo.
Charco Del Palo herken je aan zijn rotsachtige kust vol baaitjes en inhammen, maar al snel werd het ons duidelijk dat dit niet de belangrijkste factor is waarom toeristen hier komen logeren. Charco Del Palo is namelijk een naturistendorp…

De Canarische keuken

Reizen en het proeven van de vele lekkere (streekgebonden) gerechten, het is voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Je kan op Lanzarote heerlijk eten. Uiteraard heel veel tapas én verse paëlla, maar ook een aantal gerechten die typisch voor Lanzarote zijn.
Bijvoorbeeld de Papas Arrugadas met mojo saus. Dit zijn gekookte, ongeschilde aardappelen, met zout bestrooid én vergezeld van een rode pikante saus. Of de Torrijas de Lanzarote, een soort Spaanse wentelteefjes.
Uiteraard kan je er ook heerlijke, verse vis eten. Inktvis, gamba’s, kreeft, mossels, …  Voor elk wat wils.

Verzot op verse, gerookte zalm? In Uga, een lieflijk plattelandsdorpje, wordt geïmporteerde zalm uit Noorwegen en Schotland, hier ter plaatse, op ambachtelijke wijze, gerookt. Volgens kenners, zou deze zalm tot de beste ter wereld horen. Heel veel restaurants  zetten deze zalm op hun kaart.

Ben je eerder een kaasliefhebber? Probeer dan zeker eens de ‘Queso de cabra’, geitenkaas vaak in combinatie met tomaten, of gepaneerd én gegrild (Favoriet van Camille), opgediend met kweepeergelei of honing.

Dus, zoek je een leuke winterbestemming?
Breng dan zeker een bezoek aan Lanzarote en maak kennis met César Manrique.

Lees ook:
https://travelonsneakers.com/europa/spanje/de-mooiste-witte-dorpen-van-andalusie/

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *