Zoek je nog een leuke citytripbestemming voor het ganse gezin? Dan is Budapest dé perfecte stad om met je kinderen te bezoeken.
Wij bezochten Budapest met vier veeleisende tieners maar wat is er allemaal te doen in Budapest?
Ik goot voor jullie de leukste tips in deze reisblog.

Dit zijn de leukste activiteiten voor kinderen

De thermale baden in Budapest


Welke baden moet je zeker bezoeken?

Eén van de allerleukste activiteiten voor kids, zijn de thermale baden.
Als je van plan bent om op citytrip naar Budapest te gaan, dan is het sowieso ‘not done’ om geen enkel thermaal bad te bezoeken, en al zeker niet als je hier naartoe reist met kinderen.
De beroemdste thermale baden van Budapest zijn de Széchenyibaden en de Gellért baden.
De Széchenyibaden zijn meteen ook de populairste en meest bekende thermale baden van Budapest. Met drie grote buitenbaden, vijftien binnenbaden en de vele sauna’s is het Széchenyibad het grootste kuuroord van Europa.
De Gellért baden zijn dan weer volgens velen de mooiste thermale baden. Bovendien zijn ze ook iets minder druk.
Omdat we Budapest in november bezochten, en wilden genieten van de ervaring om buiten te baden, kozen we uiteindelijk voor de Széchenyibaden. Want het buitenbad in Gellért was intussen gesloten.
Bovendien vonden mijn tieners de Széchenyibaden het leukst om te doen dus dat gaf uiteindelijk de doorslag.

Ga vroeg!


Zoals ik eerder al vermeldde, kan het in Széchenyi erg druk zijn. Daarom is het verstandig om heel erg vroeg te gaan. Op weekdagen zijn de baden al open om 7 uur, dus dat betekent vroeg opstaan!
Ben je geen vroege vogel? Ga dan in het weekend. Of op een feestdag, zoals wij dat deden. Dan openen de baden pas om 9 uur.

Ticketprijzen

Je kan je tickets kopen aan het loket maar je kan ze evengoed al op voorhand online al kopen.
Let wel op! Als je over een Budapest Card beschikt, dan krijg je een extra 20% korting op de aankoopprijs.
Weekendtickets zijn duurder. Die kosten 8200 Ft. Op weekdagen tel je 7100 Ft neer. In deze prijs is een locker inbegrepen. Persoonlijk zou ik je aanraden om een cabine te huren. Dan kan je zich daar omkleden en nadien gewoon op slot doen als een locker.
Omdat wij met 4 volwassenen en 4 kinderen waren, besloten we om enkel cabins te huren voor de volwassenen. Elke volwassene en kind deelden een cabine en op die manier spaarden we de kostprijs voor 4 cabines uit. O ja, er is geen kinderkorting op de toegangstickets.

Verschillende baden


Als je de Széchenyibaden bezoekt, moet je daar toch een paar uurtjes voor uittrekken. Zeker als je de sauna’s en de stoombaden wenst te bezoeken. Of als je een massage wil.
Je kan ook een ‘Beer Spa‘ boeken. Toen wij er waren, mochten we een kijkje nemen maar alhoewel we allemaal graag een biertje drinken, sprak het ons niet echt aan.
Eigenlijk komt het er op neer dat je in een houten ton in heet water, bier kan drinken. Ik vond de ruimte ook redelijk benauwelijk.
Wat wél zeker een aanrader is, zijn uiteraard de buitenbaden. Dat was eigenlijk ook de belangrijkste reden waarom we naar hier kwamen. Als je al wat research deed over Budapest, zal je hoogstwaarschijnlijk wel al een foto van deze buitenbaden zijn tegengekomen.
Er zijn 3 buitenbaden waaronder twee thermale baden en centraal een zwembad om baantjes te trekken.
In dit zwembad is het dragen van een badmuts wel verplicht.
Je zal ook zeker de oude mannen spotten die al badderend de dag doorkomen met potjes schaak.
En je raakt hier niet snel uitgekeken op de Neo-Barokke bouwstijl dus ik kon er heel wat leuke kiekjes schieten.

Kinderen toegelaten?


Op de officiële website van de Széchenyibaden staat er ook vermeld dat de thermale baden niet geschikt zijn voor kinderen beneden de 14 jaar. Dit wegens het feit dat het niet zo verstandig is om hun hart zo lang aan deze temperaturen bloot te stellen. Maar verboden is het zeker niet.
Aangezien Camille 12 is, en we het op zich wel veilig vonden (Het badwater thuis is meestal warmer.) lieten we haar er ook in gaan. Ik had een paar weken ervoor heel hard getwijfeld maar toen ik al die andere veel jongere kinderen zag baden, realiseerde ik me dat ik me eigenlijk zorgen om niks had gemaakt.

Niet vergeten!

Ben je van plan om lekker te ontspannen in één van de vele thermale baden die Budapest rijk is, vergeet dan zeker je slippers niet, want slippers zijn verplicht!

Extra tip voor waterratten: 
Heb je wat meer tijd en zoek je nog wat meer vertier in en rondom het water? Bezoek dan het gigantische thermale bad Aquaworld. Dat heeft 17 binnen- en buitenzwembaden over vijf verdiepingen. Het avonturenbad heeft bovendien 11 glijbanen, een surfbad en een enorme waterspeeltuin voor de kids. En je kan er ook gewoon logeren.
Meer info via Aquaworld. 

Verken het Margaretha eiland op de gocart

Een groene oase van rust

Als je Budapest met kinderen bezoekt, dan is een bezoek aan het Margareta eiland een must.
Dit eiland ligt in het midden van de Donau met Pest aan de ene kant en Buda aan de andere kant. Het eiland is te voet bereikbaar vanaf de Árpádbrug (noordkant) of de Margitbrug (zuidkant).
Het Margaretha eiland is 3 km lang en 500 meter breed en er is geen gemotoriseerd verkeer behalve bussen en taxi’s, toegelaten.
Eigenlijk is het een groene oase in het midden van de stad waar het heel fijn vertoeven is. Ideaal voor wie de rust op zoekt of wie graag in de natuur is. Ook voor gezinnen met kinderen is dit eiland een heel leuke plek om een paar uurtjes te genieten.

Onvergetelijk ritje met de billenkar

Wij waren er redelijk laat op de namiddag maar aangezien onze tieners al in de verte de billenkarren hadden zien staan, was er geen ontkomen meer aan. Want wie houdt nu niet van een ritje met een gocart?


We konden de billenkar nog huren voor een 40-tal minuutjes want om 16u werd het donker en dan moesten alle billenkarren terug zijn.
Het werd al snel een ritje van jewelste. Vier tieners die trapten voor hun leven met daarachter vier veertigers die met moeite de jonge garde konden bijhouden. Maar wel een ideale activiteit om de reeds geconsumeerde calorieën eraf te krijgen.
De rit doorheen het park bracht ons langs eeuwenoude bomen, uitgestrekte graspartijen, kleurrijke bloemenperken, véél standbeelden én een watertoren. En je passeert er ook de ruïnes van het klooster waar Margaretha van Hongarije, de dochter van koning Béla IV, nog geleefd heeft.

Kinderparadijs

Voor de allerkleinsten is er een Mini Zoo waar ze konijnen, vogels, herten, … kunnen bewonderen.
Of waarom ga je niet zwemmen in de Palatinus Strand Baths, een groot zwembadcomplex met 11 zwembaden, glijbanen, een golfslagbad, én buitenbaden. Vooral ‘s zomers is dit een echte aanrader. Zeker voor gezinnen met kinderen en/of tieners.

Bijzondere fontein

Maar ik was vooral benieuwd naar de bijzondere fontein op het Margareta eiland.
Want deze schijnbaar normale fontein, heeft een klein geheim: van de lente tot de herfst, op bepaalde tijden van de dag, springt het tot leven met muziek en vertoont het een watershow die alle kijkers, jong en oud, zal betoveren. Net zoals in de Efteling. Wonderlijk!
Maar we hadden pech. Want net als de Kettingbrug én de Gellert Hill, was de fontein aan onderhoud toe… Echt jammer.

Wanneer? De muzikale fontein van Margaretha-Eiland voert elk uur, tussen 11u en 21u, een show op, en tussen 11u en 16u wordt er zelfs kindermuziek afgespeeld. Deze fontein ligt bij de ingang van het eiland wanneer je via de Margarethabrug aankomt.

Budapest verkennen met de ‘Hop on, Hop off’ bus


Te toeristisch?

Toegegeven, het concept van de ‘Hop on, Hop Off’ bus, wordt niet door iedereen gesmaakt. Maar hoe je het ook draait of keert, het is één van de populairste, toeristische activiteiten, die je intussen bijna in elke grootstad kunt boeken. En de ‘Hop on, Hop Off’ bus is ook héél populair bij kinderen.
Want… je hoeft helemaal niet te wandelen! Gewoon kijken en zitten. En af en toe eens afstappen als het echt moet. (De mijne blijven eigenlijk nog gewoon het liefst zitten.)

Onze ervaring in Budapest

Dus, Budapest met kinderen, daar hoort ook de obligate toer met de ‘Hop On, Hop Off bus’ bij.
Ik vind dat meestal ook wel een plezante want ik heb aan zo’n bustour eigenlijk wel altijd goede herinneringen. Als je de eerste dag de stad wilt verkennen en een beetje een goed overzicht van de stad wilt, dan kan zo’n bus wel eens handig zijn. Er kan eigenlijk ook weinig fout gaan op zo’n bus.
Maar Budapest ligt toch een beetje anders.

  • Eerst en vooral vond ik de tickets belachelijk duur. Omdat we drie volle dagen in Budapest verbleven, kozen we ervoor om een 48-uurs ticket te boeken. Daar betaalden we 34,70 EUR per persoon voor. Enkel kinderen jonger dan 5 mogen gratis meereizen.
  • Ten tweede reden er veel te weinig bussen in Budapest. Met als gevolg dat alle bussen overvol zitten én je van geluk mag spreken als je er überhaupt op één geraakt. Zo verspilden we de eerste dag dat we ons ticket gebruikten, aan een uur wachten op de ‘Hop on, Hop Off’ bus.
  • Ten derde is het op het bovendek niet echt warm tijdens de herfst-en wintermaanden. Niet alle bussen zijn afgeschermd met glas. Zorg dus voor warme kleding.

Maar al bij al, vonden mijn kids het echt wel een leuke ervaring. Dus als je Budapest met grote of kleine kinderen, bezoekt, dan is zo’n Hop on, Hop Off toer nog steeds een voltreffer. Maar hou misschien wel rekening met bovenstaande opmerkingen.

Doe een riviercruise op de Danube


Voor klein en groot

Als je een ticket koopt voor de ‘Hop on, Hop Off’ Bus, dan heb je ook recht op een gratis riviercruise op de Danube. Ook dit is een perfecte activiteit voor kinderen of tieners die graag wat afwisseling willen.
De cruise duurt ook maar een uurtje dus ideaal voor zowel kleine als grote kinderen.
In het voorjaar, als het zonnetje begint te piepen of ‘s zomers moet het heerlijk zijn om een uurtje op het water door te brengen en intussen Budapest vanuit een heel ander perspectief te bewonderen.
Maar ook als de zon het laat afweten, is een riviercruise nog steeds een leuke activiteit.

Budapest by night


Omdat, toen wij er waren, het overdag telkens heel erg mistig was, kozen we er voor om de avondcruise te doen. En omdat in het najaar en na de uursverandering het al om 16u30 donker was, kozen we voor de avondcruise van 18u30. Het ideale moment om alle historische gebouwen die dan supermooi verlicht zijn, vanaf het water te bewonderen. Het Hongaars Parlementsgebouw, de burcht van Boeda, het Vissersbastion, de Kettingbrug… en al die andere fantastische gebouwen en monumenten krijgen iets magisch als je ze zo mooi verlicht ziet.
Hou er wel rekening mee dat het, net als op de bus, frisjes kan zijn op het water. Een warme jas is dan zeker geen overbodige luxe.

Waar? De vertrekplaats van de riviercruises is op Ponton 5 en Ponton 6. 
In je ticket voor de 'Hop on, Hop Off' bus, is het ticket voor de riviercruise inbegrepen. Hou deze dus goed bij. Zorg dat je een kwartiertje voor het vertrekuur aanwezig bent.  

Budapest met kinderen – ook niet te missen:

The Pirate Sweets Shop

Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb, maar als je Budapest met kinderen bezoekt en je wilt hen niet blootstellen aan een overdosis suiker, dan loop je best met een grote boog om snoepwinkel The Pirate Sweets Shop. The Pirate Sweets Shop is een echt snoepparadijs. Je wandelt er tussen tientallen grote tonnen, gevuld met zuurtjes, rekkers, lolly’s, kikkers, … . In alle kleuren en geuren.


Als je toch van plan bent om je kinderen hier los te laten, hou hen dan heel goed in de gaten want voor je het weet, eindigen ze met een grote zak vol snoep en krijg je aan de kassa een instant hartaanval als je de rekening voorgeschoteld krijgt. Want aan deze snoepjes hangt een stevig prijskaartje.
Je bent dus gewaarschuwd! Twee keer zelfs.

Ferris Wheel of Budapest

Ook een leuke activiteit voor kids, is een ritje op het reuzenrad.
Je vindt het rad op de Elizabeth Square, een levendig plein in het hart van de stad.
Het rad is op weekdagen open van 11u tot 23u en in het weekend open tot middernacht.
Prijzen en andere info vind je op de website.

The Városliget Balloon

Begin dit jaar opende er ook een nieuwe attractie in Budapest; Balloonfly.
Balloonfly vind je in het mooie stadspark Városliget. Deze ballon bereikt per vlucht een hoogte van 150 meter en geeft je een 360° panoramisch zicht op het park.
Prijzen en info vind je op Balloonfly.

Neem dus zeker je kids mee als je van plan bent om een citytrip naar Budapest te boeken.
Want Budapest met kinderen is een super idee!
Mijn tieners hebben zich alvast geweldig geamuseerd!

Ben je nog op zoek naar andere leuke tips over het mooie Budapest? Lees dan ook mijn blogartikel: ‘Eten & Drinken | Drie bijzondere plekjes in Budapest‘.

Deze blog bevat affiliate links.
Dus wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.
Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Zoek je nog een leuke citytripbestemming voor het ganse gezin? Dan is Budapest dé perfecte stad om met je kinderen te bezoeken.

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *