Het stond al jaren op mijn verlanglijstje; Eilandhoppen met mijn kids op de Griekse Cycladen.
Het prachtige en veelzijdige Griekenland is eigenlijk geen onbekend terrein voor ons.
Kreta en Rhodos konden we al afvinken van ons lijstje, maar de Cycladen stonden nog steeds hoog op onze bucketlist.
Deze, wellicht bekendste, eilandengroep ligt in de Egeïsche Zee en dicht bij Athene.
Iedereen kent uiteraard de beroemdste eilanden van de Cycladen; Mykonos & Santorini.
Maar er zijn nog heel veel andere, kleinere en minder bekende eilanden die zeker een bezoekje waard zijn. Zoek je een plekje dat nog gespaard blijft van het massatoerisme? Dan vind je hier zeker wel een eilandje naar je zin.

Eilandhoppen met kids | Hoe begin ik er aan?


Eilandhoppen op de Griekse Cycladen kun je op twee manieren: Of je laat het plannen van je reis over aan een professional, ofwel plan je je reis zelf.
Er bestaan verschillende, gespecialiseerde reisorganisaties die het eilandhoppen volledig voor jou plannen, wat uiteraard superhandig is als je zelf niet veel tijd wilt steken in je voorbereiding. Zij stippelen dan de route voor je uit, boeken je ferrytickets en zorgen voor de gewenste accommodatie. Bovendien heb je ook als voordeel dat, als er zich één of ander probleem voordoet, je altijd iemand hebt, die dit voor jou kan oplossen.
Maar hier hangt er uiteraard ook een prijskaartje aan vast.

Stressbestendigheid is een must als je gaat eilandhoppen!

Dus omdat eilandhoppen sowieso niet echt goedkoop is (Zeker niet als je met 4 reist in het volle hoogseizoen.) en ik graag zelf mijn reizen plan, koos ik voor de 2de optie.
Is het haalbaar? Uiteraard! Maar als er iets mis gaat, besef dan ook dat je volledig op jezelf aangewezen bent.

De Griekse Cycladen | Stippel je reisroute uit

Beperk het aantal eilanden

Als je gaat eilandhoppen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien.
Maar omdat het ook nog steeds ontspannen moet blijven, raad ik aan om afhankelijk van de tijd dat je hebt, ook niet teveel eilanden in je route te steken.

Hou de vaartijden zo beperkt mogelijk

Bovendien moet je ook rekening houden met de vaartijd tussen de eilanden. Kies voor een logische route en hou de vaartijden zo beperkt mogelijk. Zeker als je met kinderen reist!
De meeste Cycladen zijn relatief klein qua oppervlakte, dus max. 5 dagen is meer dan voldoende om op 1 eiland te verblijven.
Wij kozen telkens voor 4 tot 5 dagen per eiland en dat was zeker genoeg om het helemaal te verkennen.

Onze route: ATHENE – TINOSPAROS – NAXOS – AMORGOS SANTORINI

Oorspronkelijk was het de bedoeling om eerst 3 dagen in Athene te verblijven en daarna de ferry richting Paros te nemen, maar door de reisregels rond COVID, besloten we uiteindelijk om onmiddellijk de boot te nemen naar één van de dichtste eilanden van de Cycladen, Tinos.

Hoe boek je de transfers | Tips & tricks

Boek je tickets op voorhand

Je transfers regelen is eigenlijk heel gemakkelijk. Je hebt snelle en reguliere veerboten.
Uiteraard zijn de snelle boten een stukje duurder maar wel een pak sneller.
Ik heb eerst mijn reisroute bepaald, daarna boekte ik mijn accommodaties en pas een paar weken voor vertrek, boekte ik de verschillende transfers.
Wachten om op het allerlaatste nippertje je tickets te boeken, heeft echter wel een paar nadelen:
De tickets worden duurder én je hebt een grotere kans dat ze uitverkocht zijn.
Bovendien heb je dan minder keuze tussen een aantal transfers en moet je je boot, ofwel heel vroeg ofwel heel laat, nemen. Wij kozen er meestal voor om op de middag te reizen.
Als je kiest voor de kleinere en minder toeristische eilanden, heb je ook minder transfers per dag.

Hoe boek ik mijn tickets?

Om de beste reistijden & voordeligste tarieven te vinden, gebruikte ik meestal de zoekmachine Direct Ferries.

Let op! Boek je ticket rechtstreeks bij de gekozen ferrymaatschappij om extra administratiekosten te vermijden.

TIPS! 
1) Boek je tickets ruim op voorhand
2) Maak gebruik van zoekmachines om de voordeligste tickets te vinden 
3) Boek rechtstreeks bij de ferrymaatschappij als je extra kosten wilt vermijden

Vertrek vanuit Athene | Piraeus of Rafina?

Je kan rechtstreeks op Santorini of op een aantal andere Griekse Cycladen vliegen, maar het makkelijkste is om je vlucht via Athene te boeken omdat je dan ook meer keuze qua vluchten hebt.
Vanuit Athene heb je de keuze om de overtocht te maken vanuit Piraeus of Rafina.
Wij kozen voor Rafina, omdat de haven iets dichter ligt én bovendien ook minder druk is.
Van Athens Airport naar Rafina is het een half uurtje rijden met de taxi.
Een taxi hoef je niet op voorhand te boeken. Er staan er voldoende te wachten als je de luchthaven uitloopt. Reken op ongeveer 30 EUR voor de rit naar Rafina.

Tips voor stressvrij eilandhoppen

Wil je zo weinig mogelijk stress tijdens de transfers?
Hou dan altijd rekening met onvoorziene omstandigheden!
Ga er nooit van uit dat je ferry op tijd de haven uitvaart. Zorg altijd voor voldoende speling.
Want de kans dat een boot vertraging heeft of helemaal niet uitvaart, is soms wel groter dan je denkt.
We zijn nog altijd in Griekenland, hé.
Boek dus nooit je ferry te kort op je vlucht!

Reizen met de veerboot

Hoe check je in?


Bij het boeken van je tickets heb je 2 mogelijkheden:

  • Downloaden én online afprinten
  • Je tickets ophalen in het boekingskantoor in de haven van vertrek

Je hoeft zeker geen uur op voorhand aanwezig te zijn. Een half uur tot een kwartier zijn ruim voldoende. Aangezien er heel veel ferry’s varen op dezelfde tijdstippen, is het wel belangrijk om goed te controleren of je op de juiste ferry stapt. De naam van de ferry staat ook altijd op je tickets.

Tijdens de overtocht

Als je kiest om te gaan eilandhoppen met je kids, moet je je ook realiseren dat je toch heel wat tijd op de boot doorbrengt. Sommige transfers kunnen toch wel een paar uurtjes in beslag nemen. Vooral als je kiest voor een reguliere transfer. Een boek of een spelletje voor de kinderen is dan wel handig.


Tijdens deze reguliere transfers kan je ook buiten zitten, maar als de zee heel woelig is of er staat heel veel wind dan is dit niet echt een aanrader. En voor diegenen die snel zeeziek worden; zorg dat je je pilletjes tegen reisziekte bij je hebt.
Zelf hebben we er tijdens onze overtochten geen last van gehad maar het kan dus echt wel!

Op de ferry met kids

Eerlijk gezegd heb ik een een aantal jaartjes gewacht om deze reis in te plannen tot Charles en Camille toch groot genoeg waren. Want in alle eerlijkheid, de vele ferrytransfers kruipen soms wel in de kleren.

Bovendien moet je ook rekening houden met het feit dat een ferry soms vertraging heeft of gewoon helemaal niet vaart. Want dat hebben wij ook meegemaakt. En dan moet er snel geschakeld worden en omgeboekt worden naar bv. 2 ferry’s om op het volgende eiland te geraken.

TIP! Wat als er een ferrytocht gecanceld wordt? 
Ga naar één van de vele boekingskantoren in de haven. Zij kunnen je dan het best en ook het snelst helpen.

Als je 2 tot 3 weken onderweg bent, sleur je ook redelijk wat bagage mee. Dan is het echt wel handig dat je kinderen ook al wat zelfstandig zijn.


Je wacht ook best tot je kinderen niet meer afhankelijk zijn van een buggy. Het bespaart je de extra balast op de ferry en bovendien word je in elk Grieks dorpje geconfronteerd met superveel trappen.
Dus, als je geen zin hebt om zowel kids als buggy naar boven en naar beneden te sleuren, dan wacht je best tot ze oud genoeg zijn om zelf te stappen.

Bagage


Je bagage meenemen tot op het dek is helemaal niet nodig. In het laadruim is er plaats voorzien om je bagage netjes op de voorziene rekken te plaatsen.

Let op! Plaats je bagage niet zomaar ergens. Want dan loop je het risico dat ze deze tijdens het varen ergens anders geplaatst hebben, en dan heb je heel wat stress om op tijd én met de juiste bagage de ferry te verlaten. 

Een auto huren op de Griekse Cycladen

Na een aantal slechte ervaringen met Spaanse autoverhuurbedrijven, had ik wel een beetje schrik om een auto te huren. Want ik moest er niet 1, maar 5 (!) huren!
Ik had, eerlijk gezegd, totaal niet verwacht dat een auto huren op de Cycladen eigenlijk niks is om je zorgen over te maken. Integendeel, wij hebben alleen maar goede ervaringen met de Griekse autoverhuurbedrijven gehad.

Tip! In het hoogseizoen is er meer vraag dan aanbod, dus boek je huurwagen ruim op voorhand! 


Je kan je wagen zelf online boeken maar je kan ook vragen of je accommodatie dit voor jou doet.
Zij kennen meestal de beste, lokale autoverhuurders zodat je er ook van verzekerd bent dat je een auto huurt bij een betrouwbare verhuurder.

Als je je wagen online wenst te boeken, hou dan rekening met het feit dat je de bekende autoverhuurbedrijven zoals Sunny Cars, Hertz, Avis, … bijna niet tegenkomt. Hier op de Cycladen huur je meestal je wagen bij kleine, lokale autoverhuurbedrijfjes. Om deze te zoeken, werkte ik meestal met Google Maps.
Ik kies als locatie de haven van aankomst, en zoek gewoon op basis van de Google-rating én de reviews.
De meeste van deze bedrijfjes hebben ook een website met beschikbare wagens én vermelden ook de huurprijzen zodat ik onmiddellijk de gewenste auto kan boeken.

Je kan je huurwagen laten leveren aan de haven waar je aankomt, of indien je de huurwagen maar een paar dagen wilt huren (i.p.v. de volledige verhuurperiode), kan de wagen (soms met meerkost) ook aan je hotel geleverd worden. De meeste verhuurbedrijven zijn hier heel flexibel in.

Wij huurden de wagen bijna altijd voor de ganse verblijfperiode en lieten hem op het het einde van de huurperiode altijd achter in de haven. Zo spaarden we ook de taxitransfer naar de haven uit.


De meeste huurwagens op de Cycladen zijn kleine stadsautootjes zoals een Fiat Panda of een Peugeot 108. Even vreesde ik dat onze bagage (2 XL-Eastpakttassen en 3 trolleys) niet in deze ‘ieniemienie’ autootjes pasten, maar met een beetje ‘knip én plak’-werk lukt dit zeker!
Na verloop van tijd, werden we zelfs echt pro’s.

Logeren op de Griekse Cycladen

Ik zal hier niet over liegen. Een eilandhopreis is niet goedkoop.
De transfers en het huren van een wagen op elk eiland, kunnen je budget behoorlijk doen oplopen.
En dan moet je nog je logeerplekjes boeken.
Wij kozen hoofdzakelijk voor familiehotels die prijs-kwaliteit echt goed zaten.
Op Santorini zijn de cave hotels met zicht op de Caldera bijvoorbeeld heel populair maar voor een gezin praktisch onbetaalbaar. Als alternatief kozen we voor een huis aan zee met privé-zwembad. Hier hing uiteraard ook een prijskaartje aan vast maar het was wel een stuk goedkoper dan de swim ups in Fira en Oia.

Ook wat logeerplekjes betreft is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te boeken. Kleinere en minder toeristische eilanden zoals Tinos en Amorgos, hebben ook maar een beperkt hotelaanbod dus hoe langer je wacht, hoe minder kans je hebt om nog een budgetvriendelijke accommodatie te vinden.

Ook zin gekregen om te gaan eilandhoppen op de Griekse Cycladen? 
Weet dus dat je een eilandhopreis perfect zelf kunt plannen.  
Toch nog vragen of info nodig? Stuur me gerust een mailtje via de Contactpagina. 

Reis je met kinderen? Dan is Mallorca ook een superleuke vakantiebestemming. Lees er alles over in Op vakantie naar Mallorca | Praktische tips

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *