De mooiste stranden van de Algarve

De Algarve beschikt over de mooiste stranden van het westelijk halfrond. Het zou dan ook zonde zijn, om je vakantie niet op het strand door te brengen. Dit zijn de stranden die wij op onze vakantie bezochten.
Eén voor één pareltjes. Uiteraard zijn er nog stranden die in dit lijstje thuis horen, maar alle stranden bezoeken op twee weken tijd is uiteraard onbegonnen werk.

Praia da Falésia

Dit prachtige strand ligt op 30 km van Faro, en is één van de beste en mooiste stranden van de Algarve.
De imposante, rode kliffen, die contrasteren met de groene dennebomen en een helderblauwe hemel, zorgen ervoor dat Praia Da Falesia in elke ranking over de ganse wereld, hoge toppen scheert. Ook bij ons liet het strand een onuitwisbare indruk na. Alleen al de spectaculaire toegang naar het strand, is een bezoek waard.

Een insider tip die ik heel graag met jullie wil delen:
Parkeer je wagen aan het Pine Cliffs Resort en wandel richting het hotel. Eenmaal je door de lobby en de tuin hebt gewandeld, ga je richting zee en strand. Aangezien het resort boven op een klif is gebouwd, moet je eerst een houten trap of de lift nemen om Praia da Falesia te bereiken. Dit is hoogstwaarschijnlijk dé mooiste toegang tot het strand.
Overal waar je kijkt zie je de metershoge oranje-rode kliffen. Je waant je net in de Grand Canyon.

Wij spendeerden hier een heerlijke dag aan het strand. Steven en ik maakten een lange strandwandeling langs de koperrode kliffen terwijl Charles én Camille de metershoge golven trotseerden.

Restauranttip: Maré at Pine Cliffs
Leuk restaurant van het Pine Cliffs Resort met waanzinnig zicht op zee. Zin in verse vis? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres. Aangezien Maré het beachrestaurant van het Pine Cliff Resort is, hou je best wel rekening met hoger dan gemiddelde prijzen. Maar het lekkere eten, de vriendelijke bediening en het uitzicht compenseren dit des te meer.

Praia Do Barril

Geen zin in een druk, overvol strand? Overweeg dan zeker eens een bezoekje aan Praia Do Barril, dat ligt op het eiland Tavira én onderdeel is van het natuurgebied Parque Natural da Ria Formosa.
Hoe geraak je er? Parkeer je wagen op de grote parking in Pedras de El-Rei en loop over de brug richting een klein stationnetje.
Terwijl je over de brug loopt, raad ik je aan om, zowel links als rechts, richting het moeras te kijken. Als je heel erg stil bent, komen honderden, wat zeg ik, duizenden krabbetjes uit het moeras gekropen.
Superleuk om te zien.

Eens in het stationnetje aangekomen, neem je de trein tot aan het strand en de duinen. De treinrit duurt een kleine 10 minuten. Je kan ook op het pad ernaast wandelen maar wij verkozen de treinrit aangezien het echt wel heet was en het verkoelend briesje op de trein meer dan welkom was.

Aan het einde van de rit, kom je aan op het strand. Je treft er een aantal kleine winkeltjes, een restaurant en een paar beach bars aan.
In de duinen ligt het beroemde ankerkerkhof. Tientallen scheepsankers die vroeger gebruikt werden voor de tonijnvangst, vonden hier hun laatste rustplaats. Prachtig om te zien.


Praia do Carvoeiro

Omdat we last minute beseften dat we ons verblijf in Portugal met een kleine week wilden verlengen, boekte ik een week voor vertrek 5 nachtjes bij https://www.hellovillasalgarve.com/ in het pittoreske vissersdorpje Carvoeiro. Ik had er absoluut geen idee van hoe mooi Carvoeiro wel was. En dat dit vissersdorpje over één van de mooiste stranden van de Algarve beschikt! Tot het moment dat we het kleine dorpscentrum bereikten.
Ondanks het groeiende toerisme heeft het zijn oorspronkelijk karakter behouden doordat hoogbouw nergens is toegestaan. Het kleine en gezellige centrum ligt direct aan het prachtige strand, welke ingesloten is door rotsformaties aan beide kanten.
Praia do Paraíso aan de westkant van de stad is ook een klein strandje. Je bereikt het via een lange trap. De naam, het paradijs, spreekt uiteraard voor zich.


Praia Do Martinhal

Op twee kilometer van Sagres ligt het prachtige strand Praia Do Martinhal. Praia Do Martinhal is een lang uitgestrekt, zandstrand waar het hard kan waaien, en waar de golven heel regelmatig zijn. Ideaal voor surfers en windsurfers. Voor de kust liggen enkele enorme rotsen die kleine eilandjes vormen, waar verschillende vissoorten schuilen en die deze plaats een ongewone schoonheid geven.

Omdat het er zeer hard waaide en het zand opwaaide en in onze huid sneed, zijn we er niet zo lang gebleven. Maar de duinen en de zee hadden duidelijk succes bij Charles en Camille. En het is er adembenemend mooi.


Praia Do Vau

Eigenlijk waren we van plan om Praia Da Rocha te bezoeken maar aangezien het daar te druk was, weken we gedwongen uit naar Praia Do Vau. Hier is het strand een stuk rustiger. Zelfs in het hoogseizoen is er ruimte voor iedereen. We huurden er twee bedjes en een parasol en brachten er een heerlijke dag door.
Hier vind je een azuurblauwe zee, goudkleurig zand en okerkleurige grillige rotspartijen. Het leuke aan dit strand zijn de rotsen en de openingen om tot aan het nabijgelegen strand te geraken. Hou wel rekening met de getijden. Eens het water te hoog staat, lukt dit niet meer.

Restauranttip: Vau Steakhouse
Dit modern ingerichte restaurant ligt op een paar minuutjes wandelen van Praia Do Vau. Het is supermooi gelegen, met zicht op zee.
Wil je ribbetjes of een goede steak, dan ben je hier zeker aan het juiste adres.


Praia da Fuseta

Ria Formosa

De ultieme strandtip kregen we van Frank van Farmhouse Of The Palms.
Als je in de streek van Faro verblijft, is dit volgens ons een must om te doen.
Het natuurgebied Ria Formosa is een 60 kilometer lange lagune met daaromheen een labyrint van eilanden, schiereilanden, zandbanken, witte stranden en duinen met de meest bijzondere flora en fauna.
Gewoonweg hét paradijs van de Algarve.

Alleen maar zand en water

Om van al dit moois te genieten, reden we op aanraden van Frank naar Fuseta van waaruit we een boottransfer naar Ilha da Fuseta namen. Je vindt er de mooiste stranden van de Algarve!
Het loket ligt aan de haven waar ook de bootjes vertrekken. En je kan zelf kiezen naar welk eilandje je wenst te varen. Wij kozen één van de verste, waar het het minst druk was. Als je er een ganse dag wil verblijven, neem je best een parasol, handdoeken, water en eten mee want op het eiland tref je enkel maar zand en heel veel water aan.

We moesten gelukkig niet lang wachten en konden al snel de tocht aanvangen. Na een eindje varen werden we getrakteerd op een fenomenaal zicht op de uitgestrekte lagune. Na het passeren van een aantal eilandjes, en nadat een aantal andere passagiers afgezet werden, was het eindelijk aan onze beurt.

Duinen van wit zand, helderblauw ondiep water, en een kalme zee. Adembenemend mooi. Je waant je onmiddellijk aan de andere kant van de wereld, op één of ander tropisch strand. Heerlijk.
Charles had een surfboard van Frank meegekregen en testte deze direct uit. Camille ging schelpjes zoeken en wij genoten gewoon van zon, zee en strand.

Na een aantal uren kwam het water op en verdwenen de eilandjes één voor één in het water. Wij bevonden ons op één van de grootste en hoogste eilanden en zaten op de eerste rij om dit onvergetelijke schouwspel van dichtbij mee te maken. Let wel op met kleine kinderen want de sterke stroming van het water is zeer verraderlijk.

Na een heerlijke namiddag strand, namen we de boot terug naar Fuseta.
Het vissersdorpje Fuseta is trouwens supergezellig en sfeervol om er de avond door te brengen.

Restauranttip: Tianica Fuzeta
Hippe tapasbar met aanbod verse vis. Proef zeker ook eens de chorizo die ze ter plaatse komen roosteren.


Praia Grande

Praia Grande is een gemakkelijk bereikbaar en mooi groot, gouden strand, met bars en restaurantjes. Bovendien is het de perfecte plek om te surfen.
Het is er gezellig druk in de zomermaanden, maar nooit te vol. Er zijn toiletten, douches, verhuur van parasols en strandstoelen.
In het Noorden vind je het grootste zoutwaterzwembad van Europa en in het Zuiden heb je een mooi uitzicht op de kliffen.

Interessant weetje dat tot de verbeelding van je kinderen zal spreken: In het zuiden van het strand zijn op de kliffen duidelijk 11 pootafdrukken te zien van dinosauriërs.

Restauranttip: Kalu Beach Bar
Aangezien er door COVID veel gesloten was, ook op Praia Grande, kwamen we heel toevallig terecht bij Kalu Beach Bar, uitgebaat door een vriendelijke Hollandse dame. De ideale plaats om te chillen met zicht op zee.
Perfect voor een verse hamburger en een frisse pint.  

Nog op zoek naar een leuk logeeradresje?
Klik hier: https://travelonsneakers.com/europa/portugal/de-hemel-bestaat-en-ligt-bovenop-een-heuvel-in-sao-bras-de-alportel/

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *