‘Elke 8 uur wordt er een Afrikaanse neushoorn gestroopt omwille van zijn hoorn’.

Aan het woord is Nele Sabbe, de West-Vlaamse dierenarts uit Gullegem, die in het mooie Zuid-Afrika sinds 2005 haar leven (en dat mag je zeer letterlijk nemen) geeft voor deze indrukwekkende eenhoorns. Vóór dit bezoek werd ingepland, had ik geen idee dat onze ontmoeting zo’n indruk op mij zou maken. Maar het werd een onvergetelijk en vooral emotioneel moment dat ik heel graag met jullie wil delen.

Dit is het inspirerende verhaal van Nele en Amy, twee sterke vrouwen die dromen van een betere plek op aarde. Met een kudde van witte en zwarte neushoorns die vredig en ongestoord kunnen verder grazen in de Afrikaanse savanne.

Food for rhinos

Toen de Vlaamse Nele Sabbe tijdens haar studies veearts door haar prof in het verre Zuid-Afrika gedropt werd, had ze er nog geen flauw idee van dat de neushoorn zo’n impact op haar leven zou hebben. Maar de ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse Amy en haar vader, zorgde ervoor dat het beschermen van de kwetsbare Afrikaanse neushoorn haar levensmissie werd.

Sinds 2005 zorgen Nele en Amy al voor neushoorns in hun Rhino Sanctuary en in 2021 richtten de dames de non profit organisatie ‘Food For Rhinos’ op om fondsen te werven voor het beschermen en de opvang van witte en zwarte neushoorns. Want de dagelijkse zorg voor deze dieren kost heel veel centen. Niet alleen de beveiliging tegen het stropen, het verzorgen van de neushoorns en de medische behandelingen vergen heel wat kapitaal. Ook voedselbehoud speelt een cruciale rol voor het in stand houden van neushoornpopulaties en hun leefgebieden. Want zelfs kleine acties kunnen een groot verschil maken in het waarborgen van een duurzame voedselvoorziening voor deze majestueuze dieren.

‘Food For Rhinos’ zorgt ervoor dat het behoud van neushoorns verder gaat dan hun onmiddellijke bescherming. De voedselcrisis aanpakken via duurzame landbouw, herstel van habitats, afvalvermindering en betrokkenheid van de gemeenschap, is daarom heel erg belangrijk.

Opvangtehuis voor neushoorns

De Rhino Sanctuary van Nele en Amy is gelegen in de Waterberg Mountains en ligt op een uurtje rijden van Laluka Safari Lodge. Als we met ons busje de private weg volgen waar we Nele zullen ontmoeten, worden we verwelkomd door tientallen grazende neushoorns die vredig van de zon aan het genieten zijn. Op dat moment realiseren we ons nog niet dat de meeste neushoorns al vreselijke ervaringen achter de rug hebben. Nele, Amy en hun honden verwelkomen ons hartelijk en vertellen ons wat meer over hun prachtige missie.

Momenteel vangt Food For Rhinos ongeveer 70 neushoorns op. De meesten onder hen zijn overlevenden van stroperij, de meest verwoestende bedreiging voor hun populatie.
Food For Rhinos biedt hen een afgesloten ruimte voor hun veiligheid, maar binnen deze ruimte kunnen ze nog steeds vrij rondlopen tussen de kampen. De witte neushoorns die bovendien ook heel sociale dieren zijn, kunnen zich hierdoor goed aanpassen. Ze vangen ook een minderheid zwarte neushoorns op maar deze leven solitair en apart van elkaar.

Elke neushoorn heeft zijn of haar eigen verhaal

Voor we een toertje op het uitgestrekte domein doen, vertellen Nele en Amy ons wat meer over hun werk en doel van de sanctuary en hun organisatie. Al snel wordt duidelijk dat het financiële aspect niet onbelangrijk is en ze enkel kunnen overleven door privéfondsen aangezien Food For Rhinos niet gesubsidieerd wordt. Nele heeft bovendien ook nog twee fulltime jobs als dierenarts en spendeert al haar vrije tijd bij de neushoorns.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nele en Amy een unieke band hebben met deze imposante dieren. De neushoorns die het slachtoffer geworden zijn van stroperij en deze gruwel overleven, worden hier opgevangen. Maar ook baby’s waarvan de moeder het niet overleeft, worden door Nele en Amy met de papfles groot gebracht. En dat schept een band voor het leven.

Bovendien werden er sinds 2012 meer dan 30 neushoorns geboren. Het bewijs dat toewijding, tijd en de ongelooflijke moed van deze twee dames, wel degelijk een verschil kan maken.

You can always build another Taj Mahal, but you can never build another rhino.

Artist and conservationist David Shepherd

Strijd tegen de stroperij

Het bezoek aan Nele, Amy en de neushoorns is er één van veel emoties. Vreugde en verdriet liggen hier heel dichtbij elkaar. En ook de onvoorwaardelijke liefde voor deze gigantische kolossen voel je tot in het diepste van je ziel. Het is een unieke plek die ik met jullie wil delen. Omdat geen enkel levend wezen het verdient om zo aan zijn eind te komen.

Wist je dat er elke 8 uur een Afrikaanse neushoorn zijn leven laat voor zijn hoorn?
Een zinloze en vooral wrede dood. Zeker als je weet dat de hoorn gemaakt is uit dezelfde materie als onze vingernagels; keratine. De Chinese geneeskunde beschouwt de hoorn van de neushoorn echter als een wonderlijk afrodisiacum maar meer en meer wordt het bezit van zo’n hoorn ook gewoon beschouwd als een symbool voor status en rijkdom.

Georganiseerde misdaad

Stropers gaan heel driest te werk en ontzien niets of niemand. De verhalen over bedreigde en vermoorde ‘anti poach’ rangers, zijn echt. Als je weet dat een afgehakte hoorn op de zwarte markt tot 50.000 EUR per kilogram kan opleveren dan is stroperij één van de meest lucratieve activiteiten van de georganiseerde misdaad.

De verhalen over wreedheid van de stropers snijden door merg en been.
Het gebeurt dikwijls dat de neushoorns, nadat ze opgelapt worden, terug naar een reservaat gaan en daar na enige tijd terug het slachtoffer worden van stroperij. En dit keer met dodelijke afloop.
Het verhaal over een moeder en een baby die uit elkaar worden gerukt, waarbij de baby zijn mama wil verdedigen en verminkt wordt door deze beesten, laat niemand onberoerd.

They came…

We krijgen allemaal een krop in de keel als Nele het verlies van één van hun vele neushoorns beschrijft. ‘They came…’. Meer dan deze twee woorden, hebben Nele en Amy niet nodig om te begrijpen dat er terug één van hun geliefde neushoorns het slachtoffer geworden is van een onbegrijpelijke wreedheid. Het voelt als ‘dweilen met de kraan open’ maar toch is er dat sprankeltje hoop waar deze moedige dames zich elke dag aan vast klampen. Want zonder deze hoop, is er niks meer om voor te vechten. Al voelt het op dagen als deze hopeloos, toch beslissen Nele en Amy elke dag het beste van zichzelf te geven en te vechten voor deze prachtige en vooral weerloze dieren.

Het zijn dagen waar vreugde en verdriet zich afwisselen in een hels tempo.
Goede weken worden gevolgd door slechte weken vol verdriet. Maar als je merkt met hoeveel liefde deze vrouwen over hun eenhoorns praten, dan weet je dat ze het nooit zullen opgeven.
Het slaaptekort, de mentale druk, het verdriet en het gevaar voor eigen leven wegen niet op tegen de liefde die ze krijgen van Katrien, Claus, Brutus en alle andere neushoorns. Want gelukkig zijn er ook de grappige anekdotes over de kolossen. Zoals de anekdote waar één van de neushoorns Nele komt bezoeken in haar huis. En nét dat zorgt ervoor dat ze blijven doorgaan. Ondanks de vele traantjes die ze al gelaten hebben.

‘Meet & Greet’ met de neushoorns

Na de intense babbel wordt het hoog tijd om de neushoorns van dichtbij te bewonderen. We stappen in de jeep en worden getrakteerd op een superleuke en geanimeerde rit tussen de neushoorns. Nele vertelt honderduit over haar neushoorns die allemaal een naam hebben. Hun verleden, waar ze vandaan komen en wat ze hebben mee gemaakt vooraleer ze hier opgevangen werden. Nele herkent niet alleen alle neushoorns, maar ze weet ook op welke dag ze geboren zijn.
We komen ook heel veel over hen te weten. Dat ze een slecht zicht hebben en vooral voortgaan op hun sterke reukzin en gehoor. Bovendien kunnen neushoorns meer dan 40 km per uur lopen. Je wil ze dus liever niet tegenkomen op een walking safari.

Zwarte versus witte neushoorn

De zwarte en witte neushoorn zijn allebei grijs, dus aan de kleur van hun huid kan je deze prachtige dieren helaas niet herkennen. Waaraan herken je ze dan wel?
‘Wit’ betekent eigenlijk ‘wide’ en daarmee wordt bedoeld dat de witte neushoorn een platte, wijde of brede mond met vierkante lippen heeft. Witte neushoorns zijn kuddedieren en eten alleen maar gras.
De zwarte neushoorn heeft in tegenstelling tot de witte neushoorn een puntige bovenlip waarmee hij takken en bladeren kan afgrazen. Bovendien leeft de zwarte neushoorn alleen en heeft hij een korter lontje dan de witte neushoorn.

Wat kunnen wij doen?

Iedereen die deze schattige kolossen al op safari kon spotten, weet dat de neushoorn anno 2023 nog steeds heel erg bedreigd wordt. Anti poach units gaan elke dag, met gevaar voor eigen leven, de strijd aan met de stropers, maar ook wij kunnen ons steentje bijdragen.
Als je weet dat de bescherming en voeding van een neushoorn 300 ZAR (15 EUR) per dag kost en je 120.000 ZAR (6000 EUR) per jaar nodig hebt om een neushoorn alle zorgen te geven die het nodig heeft, dan weet je dat Food For Rhinos niet kan overleven zonder onze steun.

Je kan op twee manieren Food For Rhinos ondersteunen;

 1. Als ambassadeur

  Eén neushoorn: 395 EUR per maand
  Moeder met baby: 695 EUR per maand

  In ruil daarvoor krijg je:
  – Een canvas met bedrijfslogo
  – Je mag een neushoorn je (bedrijfs) naam geven
  – Regelmatig updates van de nieuwsbrief
  – Lidmaatschap van de online community
  – Jouw logo op onze website
 2. Als supporter

  Wil je dit unieke project graag mee ondersteunen mits een kleine bijdrage? Dat kan al vanaf 4,95 EUR per maand of 59,50 EUR per jaar.

  In ruil daarvoor krijg je:
  – Een gepersonaliseerde bedanking
  – Regelmatig updates van de nieuwsbrief
  – Lidmaatschap van de online community

Meer info vind je ook op Food For Rhinos | Caring for tomorrow

Wil je Nele en Amy steunen in hun strijd tegen het uitsterven van de neushoorns?
Stort dan jouw bijdrage op:
First National Bank
Account: 62928201730
Branch Code: 210554
Swift Code: FIRNZAJJ
Deze bijdrage is (voorlopig nog) niet fiscaal aftrekbaar.

Gasten van Laluka Safari Lodge kunnen dit prachtig initiatief ook bezoeken. Een bezoek kost 1500 ZAR per persoon (Exclusief transfers)

Samen kunnen we ervoor zorgen dat neushoorns nog generaties lang op onze planeet rondzwerven.
Meer weten over dit prachtige project? Klik hier.

Ben je van plan om een rondreis door Zuid-Afrika te maken, bezoek dan ook zeker het surfersstadje St Lucia waar je nijlpaarden op straat kunt spotten. Je leest er alles over in dit blogartikel.

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *