Met de kids naar museum LABIOMISTA!

Als je met kids een museum wilt bezoeken, is een beetje opzoekwerk op voorhand een must! Want een kindvriendelijk museum is niet altijd eenvoudig te vinden! Maar ze bestaan wel degelijk. In Genk heb je er zelfs twee: C-Mine & Labiomista. En aangezien we C-Mine al afgestipt hadden, kozen we vandaag voor LABIOMISTA.

GEZOCHT: kindvriendelijk museum

Aangezien het alweer een tijdje geleden was dat we nog eens wat cultuur gingen opsnuiven, vond ik het hoog tijd om ons cultuurniveau terug wat op te krikken. De Verbeke Foundation, één van onze allerlaatste, coole museumbezoekjes, lag al meer dan een jaar achter ons, dus ik had er alvast heel veel zin in!

Maar ik kreeg al snel commentaar: ‘Een museum is SAAI! Ik heb geen zin. Is er niks leukers dat we kunnen doen? Moeten we daarvoor helemaal naar Limburg?’
Maar als je je huiswerk goed doet, dan vind je uiteraard en gelukkig (!) wel nog leuke, kindvriendelijke musea! Want met kids een tof museum bezoeken kan heus wel!
Het Gallo-Romeins museum, mijn eerste alternatief, was helaas voor 90% volzet. Gelukkig had ik nog een alternatief: we gaan met de kids naar museum LABIOMISTA, een creatie van Koen Van Mechelen, gelegen op een oude mijnsite én ooit de dierentuin van Zwartberg.

Kippen…

Als je aan Koen Van Mechelen denkt, denk je uiteraard ook aan zijn kunstwerken met kippen. Sinds Camille dit te weten kwam, heeft ze LABIOMISTA zelf omgedoopt tot ‘Kippenmuseum’ en werd het idee van een museumbezoek in één keer een stuk aantrekkelijker.

Openluchtexpositie

LABIOMISTA is gelegen op een site van 24 ha en is eigenlijk een openluchtexpositie met tal van (levende) kunstwerken en installaties die universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst

Villa OpUnDi

Je kan er bijvoorbeeld Villa OpUnDi, de voormalige directeurswoning van de mijn en de zoo van Zwartberg, bezoeken. In de villa kom je meer te weten over het verhaal van de geschiedenis van de site.

The Battery

Een beetje verderop bevindt zich ‘The Battery’. Het eerste deel van het gebouw werd op pijlers gebouwd zodat je eronderdoor kan wandelen in een soort openluchtgalerij. Je vindt er verschillende installaties maar ook verschillende vogels zoals kippen en zelfs een koppel Steller’s zeearenden. Heel indrukwekkend om te zien!

Meet & Greet met de dieren van LABIOMISTA

En dan loop je het prachtige park in! Je volgt het betonnen wandelpad, waar je kunt kennis maken met verschillende werken. Maar het allerleukste zijn natuurlijk de dieren die er intussen hun thuis hebben gevonden. Dromedarissen, struisvogels, lama’s, emoes, nandoes en alpaca’s achter minimale omheiningen. Door corona mochten we jammer genoeg niet heel dichtbij komen, maar je ziet ze vanop een afstand ook heel goed.

Kindvriendelijk museum

Is het een leuk museum voor kinderen?
Jazeker! Je kan er het spel ‘Het Rijk der Dieren’ aankopen voor 2 EUR aan het onthaal van LABIOMISTA. Zo ontdekken kinderen hun eigen, unieke kruising. Met als resultaat: een magisch dier.
Vanaf het seizoen van 2021 is er ook de ‘audiokids’, een luistertour op kindermaat ingesproken door acteur Tom Van Dyck en kunstenaar Koen Vanmechelen.

TIP!
Bestel een picknickmand!
(van 6 april t.e.m. eind september 2021)

Heerlijk picknicken op Nomadland of LABIOMISTA? Dat kan! Je bestelt ze gewoon via www.labiomista.be.

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *