Ontdek de Bloesemstreek in april

Wil je in het voorjaar voor een paar dagen naar Limburg trekken, dan is Haspengouw de meest voor de hand liggende optie!
Want als je Haspengouw zegt, denk je natuurlijk automatisch aan het ontluiken van de prachtige voorjaarsbloesems in deze heuvelachtige fruitstreek.

Meestal trekken we met Pasen een weekje naar het buitenland om te genieten van de eerste lentezonnestraaltjes.
Maar dit jaar werden we nog maar eens geconfronteerd met een internationaal reisverbod, waardoor de keuze zich jammer genoeg nogmaals beperkte tot ons kleine Belgenlandje.

Dit keer lieten we de Ardennen links liggen en kozen we voor Limburgs Haspengouw. Maar aangezien we tot het allerlaatste moment gewacht hadden en eigenlijk nog hoopten dat onze geplande trip naar Sicilië doorging, was er jammer genoeg niet zoveel keuze meer om nog een toffe, kindvriendelijke logeerplek te vinden.

Uiteindelijk vond ik een vakantiehoeve met nog één vrij en ruim appartement in het mooie Heers. Bovendien was er een zwembad en wellnessruimte aanwezig die we privé konden afhuren, dus Charles en Camille waren helemaal in hun nopjes.

Na ons bezoek aan LABIOMISTA in Genk (https://travelonsneakers.com/europa/belgie/met-de-kids-naar-museum-labiomista/), reden we richting het mooie Heers.


Logeren in B&B Vakantiehoeve De Brieser

Hoeve De Brieser, is gelegen in het rustige Mettekoven, en is de ideale logeerplek voor gezinnen met kinderen. Doorheen het dorpje, loopt er een Vespa-route en ook ruiters die graag met hun paard op uitstap gaan, komen er zeker aan hun trekken.
Hoeve De Brieser heeft 6 stallen ter beschikking en beschikt bovendien over een ruime uitloopweide.
In de omgeving zijn er alvast meer dan voldoende fiets- en wandelpaden om de omgeving te verkennen.

Marc, onze gastheer, zorgde voor een warm welkom en gaf ons een uitgebreide rondleiding op het domein.

Hoeve De Brieser beschikt over een ruime waaier aan faciliteiten. Er is een binnen- en buitenzwembad met wellness, een ontspanningsruimte, een klein speelpleintje en een bar.
Wij maakten de eerste avond reeds gebruik van het binnenzwembad en de wellness die je mits een kleine bijdrage, privé kunt afhuren. Heerlijk!

Ons appartement was heel erg ruim. Alles was er aanwezig om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. We bestelden elke morgen ons ontbijt dat we op het afgesproken uur konden afhalen in de bar beneden.
Heb je geen zin om zelf te koken? Hoeve De Brieser beschikt ook over een kleine eetkaart.


Op stap met een geitje doorheen Haspengouw

Er zijn heel veel manieren om Haspengouw te verkennen. Te voet, per fiets, met een Vespa, … maar wij kozen voor een 2PK’tje!
Een ideaal vervoermiddel voor gezinnen met kinderen én bovendien superorigineel!
Ik reserveerde onze geit voor een ganse dag via https://www.route38.be/ en bestelde er meteen ook een rijkelijk gevulde picknickmand bij.
(Aangezien de horeca nog steeds gesloten was.)
Nu nog hopen op zonnig weer!

↬ Kies je route op maat

Bij het boeken van je 2PK’tje, kun je ook kiezen uit verschillende themaroutes met elk hun eigen stopplaatsen. Je kan o.a. kiezen uit een culturele- , streekproducten- of familieroute.
Wij kozen voor de familieroute maar omdat er nog steeds heel veel zaken verplicht gesloten waren, werd er door ROUTE38 een alternatieve lockdown route uitgewerkt.

Bij ROUTE38 kun je kiezen uit 12 verschillende geitjes. Bovendien hebben ze allemaal een Franse naam. Wij kozen voor de rode geit Felix!

↬ Vooruit met de GEIT!

Na een korte introductie en uitleg over hoe alles werkt, werd het tijd om uit de startblokken te schieten. Rijden met een 2PK’tje is toch wennen.
Vooral het gebruik van de versnellingspook vergt wat tijd om het rijden helemaal onder de knie te krijgen, maar na een halfuurtje snorren met Felix, reed Steven als een pro!
De uitgestippelde route nam ons mee doorheen het heuvelachtige Haspengouw.
We cruiseden door de talrijke boomgaarden, namen superkleine weggetjes en lasten af en toe ook een korte stop in.

↬ Reading Between the Lines

Onze eerste stopplaats was het wereldberoemde Doorkijkkerkje te Borgloon.
Na het nemen van de verplichte kiekjes, vervolgden we onze weg naar het prachtige natuurgebied Het Vinne in Zoutleeuw.

↬ Wandelen & picknicken in Het Vinne

Het Vinne is een natuurgebied dat beschikt over het grootste, natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Hier beleef je de natuur ten volle dankzij de wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, een leuke speeltuin en vogel- en schuilhutten.

Kindvriendelijk!
Ook kinderen komen in Het Vinne aan hun trekken!
Naast een leuke speeltuin, is er ook een 'zintuigenbeleefpad', speciaal op maat voor kinderen. 
Of ga naar het Bezoekerscentrum van Het Vinne voor de zoektocht 'Hier kan je het Vinne', een wandeltocht langs de mooiste plekjes van het Vinne (10-13j). 
Je kan er ook de Sciencecaching Trekvogels starten (vanaf 14 jaar), een GPS-tocht door het gebied.  
Er is ook een toeristische geocoaching-route langs prachtige plekjes. Ontleen een GPS-toestel na reservatie in het bezoekerscentrum Het Vinne.

Omdat de magen intussen serieus begonnen te knorren, kozen we één van de vele picknickbanken uit en genoten in het zonnetje van onze uitgebreide lunch. Onze picknickmand was gevuld met heel veel lekkers; verschillende broodjes, een gevarieerde schotel met beleg, een kaasplankje, crackers met verse dipsausjes, fruitsla, appelsap, een slaatje, dessertjes,… Kortom heel gevarieerd en zeer uitgebreid, voor ieder wat wils!
En ook aan de kids werd gedacht! Ook voor hen was er een op maat gemaakte & kindvriendelijke picknick voorzien! Mét superlekkere appelsap!

Na de uitgebreide picknick besloten we om op ontdekking te gaan in Het Vinne.
In Het Vinne kan je verschillende wandelingen doen. Wij kozen voor de Vinnewandeling van 5,5 km die rond het ganse meer loopt.

↬ Het Panoramabassin

Tussen fietsknooppunt 185 en 186 vind je het panoramabassin van De Watergroep met een prachtig panoramisch uitzicht over de Haspengouwse velden en erfgoed. We maakten er een korte stop en genoten van het fantastische zicht op de fruitgaarden.

↬ Helsheaven, de zwevende kapel

Na onze deugddoende wandeling, werd het tijd om terug in onze geit te stappen. Deze keer richting Helshoven!
Daar bevinden zich zowel de mooie Kapel van Helshoven, als ‘HELHEAVEN’, a.k.a. De Zwevende Kapel. Deze kapel werd gemaakt uit kersenhout door Frits Jeuris én zweeft als het ware, tussen de fruitbomen.

↬ Wijnen in Haspengouw

Heb je zin een lekker wijntje of een ijsje voor de kinderen?
Als je terug naar beneden wandelt, kom je automatisch terecht bij wijndomein Helshoven.
Met hun motto “We Rebel Like Hell” trapt Wijndomein Helshoven tegen heel wat heilige (wijn)huisjes.
Veel wijnen zijn anders dan de meer klassieke wijnen. Denk maar aan niet-gedegorgeerde mousserende wijnen “Méthode Rebelle”, wijnen gerijpt op graniet en kersenhout, wijnen vergist met brett (lambiekgist), blends op basis van nieuwe en klassieke druivenvariëteiten, blends van druiven- en fruitwijnen …
Ook de vormgeving is anders. De wijnen worden gebotteld in champagneflessen met kroonkurk en krijgen ze wel heel bijzondere namen mee…
Voor meer info: https://helshoven.be/index.html

↬ Voor herhaling vatbaar!

Met deze smakelijke afsluiter, zat onze tocht met 2PK’tje Felix er jammer genoeg ook op. Omdat we op een aantal plaatsen ook wat langer blijven ‘plakken’ waren, moesten we ons reppen om op tijd terug te zijn.

Haspengouw ontdekken in een 2PK? We kunnen het iedereen aanraden!


UNTITLED #158

Naast het beroemde ‘Doorkijkkerkje’ in Borgloon, de ‘Zwevende Kapel’ in Helshoven, is het kunstwerk UNTITLED #158 volgens mij ook zeker een bezoekje waard!
Vlak bij de abdij Mariënlof vind je Untitled 158 van Aeneas Wilder, dat ook gemaakt werd in het kader van Kunst in het Landschap.
Het kunstwerk staat rechts in een wei. Het is een ronde houtstructuur die je vrij mag betreden. Binnen doet de rondgang erg denken aan een kloostergang.

In de buurt kan je er trouwens prachtig wandelen!
Zeker doen als je de tijd ervoor hebt!

Ok, Haspengouw is Sicilië niet maar als de lente in het land is, het zonnetje schijnt, én de bloesems ontluiken, dan is dit volgens mij het ALLERBESTE alternatief in eigen land.

Vaarwel Limburg, je hebt ons ♡ gestolen. We komen zeker nog terug!

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *