Al eens op bezoek bij de Maya’s geweest?
Mexico en de Mayacultuur hebben me altijd enorm gefascineerd. Het is één van de meest tot de verbeelding sprekende reisbestemmingen die al jaren op mijn To Do-lijstje stond. En als je Mexico zegt, denk je automatisch aan Chichén Itzá, één van de zeven moderne wereldwonderen en Mexico’s bekendste attractie.

Terug een wereldwonder afgevinkt

Ik had er al veel over gelezen en besefte ook dat het bezoeken van deze indrukwekkende, historische site tijdens de Kerstperiode wel eens heel erg druk kon worden. Bovendien is de lange rit vanuit Playa Del Carmen niet te onderschatten. Aangezien ik allergisch ben aan drukke mensenmassa’s wou ik Chichén Itzá maar op één voorwaarde bezoeken. Aankomen voordat de bussen honderden Japanners en Chinezen dropten en we deze fantastische plek moesten delen met duizenden andere toeristen.

Op excursie met TUI

Ik had eerst het idee om een wagen te huren, wat we eigenlijk meestal doen als we op reis zijn, maar mijn wederhelft was niet echt te vinden voor dit idee. De rit van de luchthaven van Cancun tot Playa Del Carmen had hem doen beseffen dat Mexicanen roekeloze en gevaarlijke chauffeurs waren die totaal geen rekening houden met het feit of een verkeerslicht op groen, oranje of rood staat.
Maar aangezien we onze trip naar Mexico via TUI hadden geboekt, kregen we de mogelijkheid om Chichén Itzá te bezoeken met een lokale reisorganisatie waar Tui nauw mee samenwerkte. Ook een bezoek bij de echte Maya’s stond op het programma.
Ik moet toegeven, eerst had ik mijn reserves. Ik herinner me nog levendig de familiereisjes naar Turkije waar we met zoveel mogelijk toeristen in een overvolle bus werden gestopt en eerst de verplichte halte bij een Turkse juwelier én tapijtenfabriek maakten om daarna aan de saaie excursie te beginnen. Van de bus, op de bus, niks voor mij.

Geen huurwagen

De optie ‘Wagen huren en zelf op ontdekking gaan’ is sindsdien altijd en voortaan de enige optie geweest.
Maar zoals ik reeds eerder vermeldde; hubby zag dat absoluut niet zitten. Ook de schrik om onderweg overvallen te worden, zat er dik in.
De vriendelijke hostess van TUI stelde me gelukkig direct op mijn gemak. Er kwam geen XL-bus aan te pas. Niettegenstaande het volop hoogseizoen was, probeerden ze de groepjes zo klein mogelijk te houden. Ook mijn bezorgdheid om omver gelopen te worden door horden Japanners tijdens ons bezoek aan Chichén Itzá, werd ook zorgvuldig weggewerkt.
De bedoeling was om op een ontiegelijk vroeg uur te vertrekken en op deze manier een grote voorsprong op onze Japanse vrienden te winnen.
Ik was direct in mijn nopjes. Zeker toen we vernamen dat we vergezeld gingen worden van een Nederlandstalige, lokale gids, die ons zou onderdompelen in de boeiende Maya cultuur.
Ideaal voor Charles en Camille die, ondanks de naweeën van die verdomde jetlag, toch nog iets gingen opsteken gedurende de drie uur lange rit van Playa Del Carmen tot Chichén Itzá.

Bezoek aan Chichén Itzá

En dan was het zover!
Eén dag na onze aankomst in Mexico strompelden we uit ons bed en maakten we ons klaar voor een lange, maar onvergetelijke dag.
Aangezien het nog pikdonker was, zagen we het eerste uur niet veel, maar naarmate de eerste zonnestraaltjes aan de hemel kwamen, merkten we al snel op dat we nu doorheen de jungle reden. Volgens onze gids, hadden we zelfs een waterkansje om een jaguar te spotten.

Een echte Maya op onze bus

Terwijl we meer info kregen over Chichén Itzá en de Mayacultuur, werden we intussen een klein ontbijtje aangeboden. Na een paar uurtjes rijden, maakten we een korte pitstop om even de benen te strekken en een plaspauze in te lassen.
Toen we terug vertrokken, kregen we het gezelschap van een echte Maya die ons meer ging leren over zijn fascinerende cultuur.
De Mayataal wordt trouwens nog steeds gesproken door de Maya’s.
We kregen ook meer uitleg over het Mayaschrift én de Mayakalender. Toen hij de bus verliet, konden we toch al een paar woordjes Maya. Superboeiend en vooral heel erg leerrijk!

Aangekomen!

Toen we, na drie uurtjes in de bus, eindelijk arriveerden, was het al gezellig druk. Op de weg naar Chichén Itzá, staat het vol met kraampjes en stalletjes van Maya’s die hun koopwaar aanbieden.

Eenmaal op de site zelf, was het er gelukkig nog niet te druk.
Na het verkrijgen van onze toegangstickets, was het dan eindelijk zo ver! Tijd om met eigen ogen één van de zeven wereldwonderen te aanschouwen en ik moet toegeven. Het loonde meer dan de moeite.

We kregen uitgebreid de kans om te poseren voor El Castillo, of de piramide van Kukulkan, het beroemdste gebouw van Chichén Itzá.
De trappiramide van kalksteen is de grootste tempel in het midden van het complex en uiteraard ook de meest indrukwekkende.

Daarna vervolgden we onze weg en kwamen superveel te weten over de Maya’s en hun gebruiken.
Toen ons bezoek er op zat, merkten we dat de gevreesde bussen ook hun weg naar Chichén Itzá gevonden hadden.
Gelukkig zat ons bezoek er intussen op en mochten we, na het Colosseum in Rome, het tweede wereldwonder, van ons lijstje afvinken.


Kennismaking met de Mayacultuur

Op bezoek bij de Maya’s

Volgende stop; het Maya-dorp Yaax-Hal in de jungle.
We hadden de vriendelijke en lieve Maya’s al ontmoet in ons hotel, maar ons kort onderdompelen in hun cultuur én dagelijkse leven was echt wel een ‘once in a lifetime’ kans.

Je kan het je bijna niet meer voorstellen dat er anno 2020 nog zo geleefd wordt. Hutten van klei en stro, geen stromend water, geen elektriciteit, …
We konden ook even binnenkijken in het kleine, lokale schooltje.

De confrontatie met het primitieve leven van de Maya’s liet een onuitwisbare indruk na. De bewoners hadden met behulp van de TUI- liefdadigheidsorganisatie een lokaal marktje georganiseerd. Ze verkochten er lokale producten en genereren op deze manier een klein inkomen.
De kennismaking met hen verliep zeer hartelijk. Vooral de kleine Maya’s stalen de harten van iedereen.

Een potje voetballen met de locals? Daar zei Charles natuurlijk geen ‘neen’ tegen.

Het bezoek bij de Maya’s zal ons alvast nog heel lang bij blijven.

Eten bij de Maya’s

‘s Middags konden we genieten van een smakelijke Maya maaltijd in een fantastisch mooi Mexicaans kader. Daarna konden we even chillen in de hangmatten vooraleer we gingen zwemmen in een echte cenote.


Zwemmen in de ‘Zazil Tunich’ cenote

In de provincie Yucatan, waar wij verbleven, vind je 3000 cenotes.
Dit bijzonder natuurverschijnsel is een magisch mooie plek waar je kunt zwemmen, snorkelen en duiken. Eigenlijk een soort natuurlijk zwembad dat ontstaan is door de inslag van een meteoriet, miljoenen jaren geleden. Die gaten zijn door de eeuwen heen, volgelopen met water en worden door de Maya’s beschouwd als heilige plaatsen. Het is een soort ingang naar de onderwereld. Daarom werden deze poelen in het verleden ook vaak gebruikt om mensen te offeren, zoals bijvoorbeeld bij de grote cenote in Chichén Itzá werd gedaan. Aangezien de mensen destijds niet konden zwemmen, vonden velen de dood in een cenote.
Maar wij konden gelukkig wél zwemmen. Eerst moesten we ons douchen om alle zonnecréme van ons af te spoelen en daarna mochten we in de grot afdalen en wachten op de sjamaan.

Vooraleer we mochten zwemmen in de magische grot, voerde de sjamaan eerst een ritueel met wierook uit en prevelde hij ganse reeksen Maya-taal uit. Eens het ritueel voorbij was, werd het tijd om in het frisse water van de cenote te gaan zwemmen. Zalig!

Onze kennismaking met de Mayacultuur werd voor ons één van de hoogtepunten van onze reis naar Mexico.
Niet alleen de Mayatempels lieten een geweldige indruk na. Ook het bezoek bij de Maya’s zullen we nooit meer vergeten.
De Maya’s zijn volgens ons, het meest sympathieke volk dat we al ooit ontmoet hebben.
Dus, blijf niet op het strand liggen en ga de fascinerende Maya cultuur ontdekken. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!

Voor meer info over deze excursies, surf naar www.tui.be.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *