Ons Ardennenweekend in de regio van Bouillon

Ben jij al eens op weekend in de regio van Bouillon geweest?
Want deze streek is echt wel een aanrader voor een korte trip naar onze mooie Belgische Ardennen.
Het prachtige Bouillon met zijn middeleeuws kasteel, de laddertjeswandeling in Rochehaut, uitkijkpunt Le Tombeau Du Géant, de abdij van Orval
Voor elk wat wils!

Elke krokusvakantie trekken we er een paar daagjes tussenuit.
Meestal kiezen we voor een citytrip of een korte trip naar het buitenland maar wegens COVID-19 en het sluiten van de landsgrenzen, waren onze keuzes nu eerder beperkt.
Gelukkig heeft België ook prachtige plekjes én was het voor ons de uitgelezen kans om terug op ontdekking te gaan in eigen land.


Picknick in Vresse-sur-Semois


We keken allemaal uit naar ons weekend in de regio van Bouillon want er werd fantastisch weer voorspeld.
Onze eerste tussenstop was Vresse-sur-Semois.
Vresse is een lieftallig, Ardens dorpje dat op een boogscheut van Bouillon ligt, en waar je een heel mooi uitzicht op de Semois hebt. Ik had gezorgd voor een lekkere picknick mét bubbels.
We namen plaats aan de oevers van de Semois waar we ons flesje bubbels kraakten en genoten van een heerlijke picknick.
Vresse-sur-Semois ligt genesteld aan de rand van de Semois, omringd door bossen, en inspireerde al tal van landschapsschilders. Je vindt er ook de Pont-Saint-Lambert, een lieflijk brugje, gebouwd in de jaren 1700 en nog steeds hét symbool van Vresse.


Spectaculair uitzichtpunt ‘Le Tombeau Du Géant’


Na onze apéro werd het tijd om naar onze volgende bestemming te rijden; Le Tombeau Du Géant, ofwel Het Graf Van De Reus.

Volgens de legende weigerde een Gallische held, met een indrukwekkende omvang, zich gevangen te laten nemen door de Romeinen. Hij gaf echter de voorkeur om zich van de rots “Rocher des Gattes” te gooien in de plaats van te sterven in de arena van het Colosseum. De dag nadien vonden de mensen van Botassart zijn lichaam en begroeven hem op de top van de heuvel.

Vanuit het uitzichtpunt in het dorpje Botassart, heb je een magnifiek uitzicht op Le Tombeau Du Géant. Er is een parking bij het uitzichtpunt maar je kan je wagen ook gemakkelijk kwijt in één van de omliggende straatjes.
Wij besloten na het nemen van de obligate fotootjes van dit verbluffende panorama, om even de mooie wandelroute naar beneden te nemen. Maar we waren echter vergeten dat als je eenmaal beneden aan het water bent gekomen, je ook helemaal terug omhoog moet!
Dus, mispak je niet en neem toch voor de zekerheid een flesje water mee. De beklimming is zeker niet te onderschatten!
Maar het is wel de moeite om het eens te doen.
De dag erna waren Steven en ik wel zo stijf als een plank…


De ruïnes van Notre-Dame dOrval


Als bierliefhebbers mocht een bezoek aan de abdij van Orval uiteraard niet ontbreken.
Ik leerde de abdij kennen via het fantastische programma van Arnout Houben, Dwars Door België. Vooral de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij hadden een geweldige indruk op me gemaakt.
Ik dacht dat Charles en Camille ook wel eens een bezoek aan een echte abdij konden smaken, dus ik boekte de dag ervoor tickets online.

Aangezien we redelijk laat in de middag arriveerden, was het er zeer kalm.
Let erop dat je toch zeker een uur voor sluitingstijd het bezoek aanvangt, want anders loop je het risico om niet meer binnen te mogen.
Wat bij ons bijna het geval was.
Maar, dan heb je de site wel bijna voor jou alleen.

Eerst bezochten we de Abraham Bijgebouwen, waar we meer te weten kwamen over het superlekkere Orval-bier dat er al eeuwen gebrouwen werd.
Je vindt er ook een interactief parcours voor kinderen.


Daarna vervolgden we het parcours en kwamen we zo terecht bij de indrukwekkende ruïnes van de oude abdij. Als je originele kiekjes wilt nemen, dan ben je hiervoor op de perfecte plek! Dit is echt wel het mooiste plaatsje van de ganse site.


Na het verkennen van de ruïnes bezochten we het kloostermuseum. Daar liepen we snel doorheen en kwamen zo uit bij de prachtige kruidentuin van de abdij.

Je verlaat Orval echter niet zonder dat je het museumwinkeltje hebt gepasseerd. En zonder dat je een souvenir in de vorm van kaas of bier hebt meegenomen.


Logeren in een echt kasteel | Chateau Grandvoir


Heerlijk en luxueus logeren in een kasteel

Aangezien de horeca terug zijn deuren moest sluiten, en ik geen zin had om mijn eigen potje te koken, koos ik voor ons weekend in de regio Bouillon, voor een leuke & originele logeerplek mét foodservice; Chateau Grandvoir.

Dit historisch kasteel in de natuurlijke omgeving van Neufchâteau werd gebouwd tijdens de 17de eeuw en werd ten tijde van de Romeinen waarschijnlijk “de grote villa op de Voir” genoemd, vandaar de naam “Grandvoir“.
Chateau Grandvoir is eigenlijk een vierkante kasteelhoeve en bood de voorbije eeuwen onderkomen aan de Smeden van de Provincie Luxemburg.
Vandaag is alles omgetoverd tot een hotel en restaurant. En voor de liefhebbers, huist er in het chateau ook een echte brouwerij, waar volgens de Ardense traditie, het Vaurien bier gebrouwen wordt.

Wij boekten de familiekamer, een ruime, modern ingerichte kamer met een tweepersoonsbed en een mezzanine met nog eens 3 eenpersoonsbedden. We kregen bovendien een apart woongedeelte mét salon tot onzer beschikking waar we het ontbijt en diner konden nuttigen.

Culinaire verwennerij

Het restaurant Chateau De Grandvoir scoort volgens Gault Millau 14,5 op 20 en loste alle verwachtingen ruimschoots in. Uiteraard is dit niet hetzelfde als een echte restaurantbeleving, maar we waren allemaal heel erg blij dat we toch nog eens onze beentjes onder tafel mochten schuiven.

Na al die weken en maanden horeca-loos door het leven te gaan, was deze ervaring voor Steven en ik een geschenk uit de hemel. Ons eens culinair laten verwennen, dit deed ongelooflijk veel deugd!
Het heerlijk diner bestond uit drie gangen en werd in 1 keer geserveerd aan onze deur op twee grote plateaus.
We startten met een frisse salade van forel als voorgerecht.
Daarna volgde een smaakvol stoofpotje (Voor mij en de kinderen kip, voor Steven lam) en we eindigden met een heerlijk dessert.
De chef bereidde speciaal voor de kinderen een dessert met chocolade, wat uiteraard ten zeerste geapprecieerd werd.

Na een heerlijke en verdiende nachtrust, volgde een uitgebreid en stevig ontbijt mét lokale producten. Versgebakken brood en ontbijtkoeken, vers fruit en yoghurt, chocolademelk voor de kinderen, en lokaal, artisanaal beleg. We konen er terug stevig tegenaan én dat was ook nodig!
Want vandaag stond de laddertjeswandeling op het programma.

Gelukkig straalde de zon en beloofde het terug een heerlijke dag te worden.


De Laddertjeswandeling | Les Échelles de Rochehaut

Een weekend zonder actie kan natuurlijk NIET!
Daarom ging ik op zoek naar een avontuurlijke activiteit en kwam zo terecht bij de Laddertjeswandeling in Rochehaut.
Op een boogscheut van Bouillon kun je deze zeer avontuurlijke wandeling van ongeveer 5,5 km maken. Wandelen doen mijn kids eigenlijk niet zo graag. Maar wel als het een spectaculair parcours is. En liefst zo gevaarlijk mogelijk!


Je start deze laddertjeswandeling in het mooie dorpje Rochehaut.
Je auto parkeren doe je het best op één van de parkings in het centrum van Rochehaut of aan het panoramapunt van Frahan, één van de mooiste panoramapunten van de Ardennen. Vervolgens loop je in de richting van de kerk waar je de eerste wegwijzers naar het startpunt van de wandeling vindt.

De laddertjeswandeling start rustig maar je daalt wel geleidelijk af. En dan gaat het plots heel erg steil naar beneden. Ben je slecht te been of heb je last van slechte knieën, dan doe je deze wandeling best niet.
De afdaling tot aan de Semois is superleuk om te doen, maar is zeker niet zonder gevaar.
Draag daarom stevige wandelschoenen en verlies (kleine) kinderen zeker niet uit het oog!
Ga bij voorkeur wandelen als het er niet te nat ligt. Anders wordt het al snel levensgevaarlijk glad.
Eenmaal we de oevers van de Semois bereikt hebben, is het een heel leuk en rustig stukje lopen langs deze prachtige rivier.


Maar dan moeten we helemaal terug naar boven. Dit is eigenlijk wel het leukste maar ook het lastigste stuk van de laddertjeswandeling in Rochehaut. Want om helemaal naar te boven te komen, moet er flink geklommen worden. De rotsen en boomstronken dienen als trappen en op sommige plekken is er een metalen trapleuning aangebracht. Vervolgens kom je aan bij een metalen uitkijkplatform. Hier kan je even op adem komen en genieten van het mooie uitzicht. Niet veel verder staat de eerste ladder op je te wachten.

Charles en Camille waren in hun nopjes en namen met plezier het voortouw. We bleven klimmen en klimmen en genoten intussen van prachtige vergezichten. Tijdens de laddertjeswandeling hebben we in totaal 4 ladders beklommen en afgedaald.
We vonden het allemaal één van de mooiste wandelingen die we al ooit gedaan hebben en raden het iedereen aan.

Let wel op! Deze wandeling is niet geschikt voor gezinnen met kleinere kinderen (minimumleeftijd: 8-9 jaar) en ook niet hondenvriendelijk. 
Maar voor iedereen die houdt van wat avontuur en geen hoogtevrees heeft, dan is dit absoluut een aanrader als je in de regio van Bouillon verblijft. 

Blitzbezoek aan Bouillon

En aangezien we op weekend gingen in de regio Bouillon, dan kon Bouillon uiteraard niet overgeslagen worden!
Na onze intensieve wandeling in Rochehaut maakten we er nog een korte stop.


Bouillon is uiteraard wereldberoemd omwille van zijn middeleeuws kasteel én beroemdste inwoner en ridder, Godfried van Bouillon, die in 1096 de Eerste Kruistocht naar het Heilig Land leidde.
Je kan het kasteel bezoeken maar dit hebben we niet gedaan.
We kozen ervoor om een ijsje te eten en daarna een wandeling doorheen het centrum én langs de oevers van de Semois te maken.
Als de horeca terug open gaat, en we in de buurt van het gezellige Bouillon zijn, komen we hier zeker nog eens terug.

Dus is een weekend in de mooie regio van Bouillon een aanrader? ABSOLUUT!
Zoek je nog inspiratie voor een leuk logeeradresje in de Ardennen. Lees dan ook Origineel overnachten in de Ardennen.

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *