Op zoek naar originele uitstapjes in Andalusië?

Ben jij ook op zoek naar originele uitstapjes in Andalusië? Eens zin om van de betreden paden af te wijken?

Andalusië, één van de mooiste en veelzijdigste regio’s in Spanje, blijft ons al jaren verbazen.
En terecht! Want er is voor elk wat wils. En met kids, klein of groot, valt er meer dan genoeg te beleven in deze verrassende regio.
Eigenlijk beschouwen we deze streek een beetje als onze 2de thuis.
Van zodra we landen op de luchthaven in Malaga, bekruipt ons steeds datzelfde vertrouwde, gelukzalig gevoel.

OK! Andalusië bezoek je niet op 1 week.
Je hebt echt wel meerdere weken nodig om alles te zien én te beleven.
En in Andalusië komt iedereen aan zijn trekken!
Cultuursteden zoals Granada en Malaga, ongerepte natuur, uitgestrekte stranden, toeristische trekpleisters zoals Marbella en Torremolinos, de witte dorpjes Ronda en Mijas, ….
Maar soms is het ook leuk om een niet zo voor de hand liggende uitstap te doen. Want er zijn zeker mogelijkheden genoeg voor originele uitstapjes in Andalusië.


Dit is mijn ‘Andalusië Anders’ TOP 3:

↬ Daguitstap El Torcal,  Laguna de Fuente de Piedra en Antequera

Deze 3 plaatsen liggen heel dicht bij elkaar en zijn perfect te combineren in één daguitstap.
Hiervoor rijd je een stuk landinwaarts richting Granada.

Surrealistisch maanlandschap in El Torcal

El Torcal is een indrukwekkend natuurpark, en ligt op 45 km van Malaga. Het heeft een unieke kalksteenformatie die 150 miljoen jaar geleden onder de oceaan lag. Het is een buitenaards landschap wegens erosie door water en wind, ook wel een beetje surrealistisch. Het wordt ook wel eens het karstlandschap genoemd. Je kan er 3 verschillende wandelroutes doen. Trek zeker goede en stevige sport- of wandelschoenen aan. Een buggy is echter niet geschikt.

Flamingo’s spotten in Fuente de Piedra

Wist je dat je helemaal niet naar de Caraïben hoeft om flamingo’s te spotten? Ook in Andalusië kan je ze met een beetje geluk ook bewonderen. We bezochten we in het voorjaar met Pasen het Laguna de Fuente de Piedra. Dit is een beschermd natuurreservaat. Het heeft het grootste zoutmeer van Spanje én bovendien de grootste kolonie flamingo’s  van Europa! Na een winterseizoen met veel regen kunnen hier wel 20.000 flamingoparen broeden. Behalve flamingo’s vind je hier vele andere trek- en broedvogels en deze zijn makkelijk te observeren vanuit de vogelkijkhut rond het meer. Je ziet er strandplevieren, meerkoeten, lachsternen, kraanvogels, zwaluwen, meeuwen en nog veel meer vogelsoorten.
Kortom het is een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers.  De lagune (2,5 km breed en 6,5 km lang) is het enige zoutmeer in Spanje dat ook ’s zomers niet helemaal droogvalt. Er is een bezoekerscentrum en je kan gemakkelijk rond het meer wandelen. Verwacht echter niet dat je de flamingo’s van heel dichtbij kunt zien. Best een verrekijker meenemen, dus.

Middeleeuws Antequera

Antequera is de perfecte uitvalsbasis om de honger te stillen en de dorst te lessen. Bovendien wordt Antequera gedomineerd door het grote Moorse fort op de top van een kleine heuvel. De stad zelf bestaat uit een wirwar van straatjes met voornamelijk witte gebouwen. Het zorgt ervoor dat Antequera zijn middeleeuwse uitstraling nog niet heeft verloren.

Restauranttip!
Arte De Cozina: Heerlijke tapas én supervriendelijke bediening.

Barranco Blanco

In Andalusië kan het ’s zomers heel erg heet worden. En dan kan verfrissend bergwater een welgekomen afwisseling zijn.

Barranco Blanco is een van de meest avontuurlijke wandelroutes die je kunt maken in de streek van Coín. Het is een aards paradijsje. Er zijn duizenden verschillende types van groene vegetatie. Het contrast met de witte stenen is prachtig. Hier heb je ook kristalhelder water van de Rio Alaminos waar je kan door lopen. Je hebt meestal twee opties voor deze prachtige wandeltocht. Ofwel wandel je door het water en op de stenen door het riviertje ofwel stap je ernaast op een weggetje door het struikgewas. Uiteraard kan je ook combineren op de wandelroute volgens hetgeen je zelf wil.

Dit natuurgebied is te vinden tussen Alhaurin El Grande en Coín.
In de zomermaanden mag je niet met de auto tot aan de ingang rijden.
Je kan de auto parkeren in het begin van het bos als je links in rijdt van de hoofdweg. Hou er wel rekening mee dat het nog een eindje wandelen (minimum 30 minuten) is van de parking naar het begin van de route en er zijn best wel pittige, steile stukken. Goede sportieve schoenen zijn een must en liefst ook schoenen die mogen nat worden.
Neem zeker voldoende water mee en wat energierijk voedsel.. Er is nergens nog een winkel of dergelijke om iets aan te kopen. 

Wist je dat?
De grootste waterval was in de jaren 80 de locatie voor het reclamespotje van shampoomerk Timotei.


↬ Castillo De Colomares

Dit sprookjeskasteel is gelegen in Benalmadena en is gebouwd als ode aan Christoffel Colombus. Meestal zijn kastelen eeuwenoud maar dit kasteel werd pas gebouwd in de vorige eeuw, tussen 1987 en 1994.
Het was de arts Dr. Esteban Martín Martín, afkomstig uit de Verenigde Staten én een grote fan van Christopher Columbus die Castillo de Colomares liet bouwen als hommage aan de beroemde wereldreiziger. Zeven jaar lang werd er aan dit pareltje gewerkt en het resultaat mag absoluut gezien worden!

Je vindt Castillo de Colomares landinwaarts op ca. 10 minuten rijden van de Benalmadena en op ongeveer eenzelfde afstand van Fuengirola.
Een toegangskaartje is helemaal niet duur. Volwassenen betalen 2,5 EUR en kinderen amper 2 EUR.
Meer info vind je op: http://www.castillomonumentocolomares.com/

Vond je mijn artikel over ‘originele uitstapjes in Andalusië’, ook zo interessant? Bekijk dan zeker dit eens!
https://travelonsneakers.com/europa/spanje/op-avontuur-in-andalusie/


Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *