Wist je dat het Portugese Porto een superleuke stad is om met je kids te bezoeken?
Ze zeggen altijd dat onverwachte tripjes de leukste zijn! Wel, ik kan dit alleen maar beamen!
Omdat ik een hotelovernachting in het noorden van Portugal moest omboeken, en de helft van het gezin niet mee kon, besloot ik om er een ‘mama-dochter’-tripje in het kwadraat, van te maken!
Want Porto is een heel leuke stad om samen met je kinderen te ontdekken!

Omdat we ook een paar nachtjes, helemaal in het Noorden, in Viano do Castelo, wilden verblijven, was ons bezoek aan Porto jammer genoeg wel wat kort.
Gelukkig is Porto een zeer compacte stad waardoor we op de twee dagen dat we er verbleven, heel veel van deze bruisende en gezellige stad hebben kunnen ontdekken.

TIP!
Alhoewel het al begin juli was, kan Porto, in tegenstelling tot het zuiden van Portugal, toch nog frisjes uitvallen. Neem dus zeker een lichte jas en wat truien mee want het weer in het Noorden is echt onvoorspelbaar.

Ons gezinsvriendelijk verblijf in Porto


Als je Porto met kids bezoekt, dan is het belangrijk om een kindvriendelijke accommodatie te boeken. En omdat we met twee gezinnen reizen, vind ik een appartement meestal een stuk gezelliger & bovendien ook goedkoper dan twee aparte hotelkamers.
Daarom boekte ik een duplex appartement met twee slaapkamers in aparthotel Aporto Anselmo.
Dit moderne hotel, ligt in het hart van Porto en dus op wandelafstand van alle bekende plekjes en leuke restaurantjes. Bovendien heeft het hotel een gratis(!) parkeergarage én een buitenzwembad.
Ideaal voor gezinnen met kinderen!

TIP! Boek het ontbijt er niet bij, maar ga lekker ontbijten of brunchen in de stad. Genoeg keuze!

Verken Porto en maak een stadswandeling

Omdat Porto een zeer compacte stad is én alle bezienswaardigheden en historische gebouwen op wandelafstand van elkaar liggen, is een stadswandeling als eerste kennismaking met Porto een perfecte keuze.

Bewonder de Chapel of Souls

Wij vertrokken vanuit het hotel en wandelden in de richting van de Rua de Firmeza.
Sla daarna linksaf naar de TV. das Almas, en sla dan rechtsaf, zodat je in de Rua de Fernandes Tomas, aan je rechterkant, de Chapel of Souls of de Capela das Almas tegenkomt.
Deze magnifieke kerk is wereldberoemd vanwege de blauwe azulejos.


Wandel daarna een beetje verder en stop bij ‘Casa da Zaza‘, een Braziliaanse empadaria, om hun heerlijke empadinha met chocolade te proeven. Geproefd én goedgekeurd!

Sla dan linksaf, in de Rua do Bonjardim, en loop via de Rua do Estêvão, naar het Stadhuis van Porto, een architecturaal indrukwekkend gebouw én rustpunt in het drukke stadscentrum.


Wandel weg van het stadhuis, & hou even halt op het belangrijkste plein van Porto, de Praça da Liberdade.
Dit plein verbindt het oude stadscentrum met het moderne stadsgedeelte. In het midden van het plein, staat het bronzen beeld van King Peter IV.


Breng zeker een bezoekje aan het São Bento Station

Via de Praça da Liberdade, loop je richting het treinstation, het São Bento Station, één van de mooiste treinstations ter wereld. Het station is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en vernoemd naar het klooster São Bento de Avé-Maria dat eerder op deze plek stond.
In 1916 is de centrale stationshal geheel bedekt met azulejos van de schilder Jorge Colaço. De tegels verbeelden oude ambachten en militaire gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Portugal.
De toegang tot Estacão de São Bento is gratis.


Verlaat het station, en wandel via de Praça da Liberdade, in de richting van de Torre dos Clérigos. Je passeert er Manteigaria, waar ze de beroemde Pastéis de Nata maken. Ideaal om even een korte stop in te lassen.


Beklim de Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos is één van de bekendste monumenten én hét visitekaartje van Porto.
Beklim de 225 treden & geniet van een fantastisch uitzicht over de stad.
Geen zin in een uitputtende klim naar boven, maar wil je liever wat chillen in het groen?
Dan is de Jardim de João Chagas dé perfecte plek om even uit te rusten. Er is ook een leuk speeltuintje voor de kids.

Vlak bij het park, vind je trouwens nog zo’n parel van een kerk, de Igreja do Carmo. De zijkant van deze kerk is één groot schilderij van azulejo-tegeltjes in blauw en wit, gemaakt door de kunstenaar Silvestro Silvestri


Eigenlijk gaat het bij de Igreja do Carmo om een combinatie van twee kerken, die van elkaar gescheiden worden door een piepklein huisje van slechts één meter breed. Dit werd ertussen gepropt, want de religieuze wetten schreven indertijd voor dat kerken nooit elkaars buren mochten zijn. Kijk maar eens goed!


Livraria Lello


Zelf heb ik heel gemengde gevoelens bij het bezoek aan Livraria Lello, één van de mooiste boekenwinkels ter wereld. Deze beroemde boekenwinkel heeft een aantal eerste uitgaves van heel bekende boeken in zijn bezit.
Zoals het boek ‘The Little Prince’ van de Franse piloot De Saint-Exupéry én de eerste, gesigneerde uitgave van het eerste boek van J.K. Rowling, die we natuurlijk allemaal kennen van de avonturen van Harry Potter.
Naar verluidt, kwam J.K. Rowling, heel graag naar Livraria Lello, toen ze nog in Porto woonde, en zou deze plek een inspiratie geweest zijn voor haar boeken. Maar dit heeft ze echter nooit bevestigd of ontkend.

Aangezien ik Livraria Lello wel leuk vond om met de meisjes te bezoeken, boekte ik tickets online. (5 EUR per stuk)
Maar toen we er aan kwamen, stond er een gigantisch lange rij.
Aangezien we maar 2 dagen hadden, besloten we om bij de rij aan te sluiten en onze beurt af te wachten. Maar we hadden al snel door dat de rij niet echt inkortte dus gaven we er uiteindelijk de brui aan.
We beslisten om de volgende dag terug te komen, aangezien onze tickets nog geldig waren.
Zo gezegd, zo gedaan. Maar na een uur aanschuiven, en na een telefoontje met een vriendelijke dame van de TUKTUK-tour die we bijna ging missen omdat we nog steeds in de rij stonden, hebben we het opgegeven.
Blijkbaar werd de rij opzettelijk kunstmatig lang gehouden om meer toeristen aan te trekken, maar ik denk eerlijk gezegd, dat deze tactiek net veel geïnteresseerden afschrikt.
De tickets die ik betaalde, was ik natuurlijk ook kwijt….

Livraria Lello verkoopt nu 2 soorten tickets; een ticket aan het normale tarief van 5 EUR pp & een 'skip the line' ticket aan 15,90 EUR pp. (Inclusief aankoop boek). Wat natuurlijk wel heel erg duur is voor een bezoek aan een boekenwinkel, als je het mij vraagt. 
Meer info via: Livraria Lello

Porto met kids

Porto is natuurlijk ook een superleuke stad om met je kids te bezoeken.
Als we een citytrip doen, laat ik mijn kinderen ook altijd elk één activiteit kiezen zodat ze extra gemotiveerd zijn, om die ‘saaie’ musea of ‘oude’ gebouwen te bezichtigen.

Ga er op uit met de TUK TUK


Aangezien we op onze eerste dag in Porto meer dan 16 km hadden afgewandeld, verkozen we vandaag ‘The Easy & Lazy Way‘ en boekte ik een Tuktuk Tour van anderhalf uur.
Een originele manier om Porto te  verkennen en vooral heel leuk om met kinderen te doen.
Onze gids loodste ons doorheen een aantal bekende plekjes van Porto, maar leerde ons ook het minder bekende Porto kennen.
Zo ontdekten we de oude volksbuurt, de Joodse wijk & een aantal fantastische uitzichtpunten.
Bovendien kregen we heel wat ‘inside info’ & goede tips die enkel een ‘local‘ je kan geven.

Voor meer info & online boeking: Met de tuk tuk door het historisch centrum van Porto

Boek een ritje met de kabelbaan


Niet altijd even leuk voor mensen met hoogtevrees, maar kinderen vinden dit meestal wel de max; een ritje met de kabelbaan.
De kabelbaan Teleférico de Gaia brengt je van de boulevard aan de rivier in Vila Nova de Gaia naar het hoger gelegen bovendek van de Ponte Dom Luis I. Tijdens het ritje kan je genieten van een prachtig uitzicht op de porthuizen en de rivier én eenmaal bovenaan kan je je vergapen aan de fenomenale vergezichten over de stad.
Het ritje duurt een kleine 10 minuten. De cabines zijn voor maximaal 8 personen.

Prijzen: - 6 € voor een enkele rit
         - 9 € voor een retourticket
         - 4,50 € voor kinderen van 5-12
Actuele prijzen en openingstijden vind je op de website van Teleférico de Gaia.

Funicular dos Guindais


Porto is heel heuvelachtig dus klimmen & dalen hoort er nu eenmaal bij. Heb je geen zin meer om, na het portproeven in Ribeira, je nog terug omhoog te slepen, dan kan je nog altijd terug naar boven naar Batalha met de Funicular.
Dit kabeltrammetje rijdt in een paar minuutjes 63 meter omhoog langs een heel steile helling.
Er zijn twee wagonnetjes voor elk 25 personen.

Ingang: Onderaan de rivier, vlak bij de Ponte de Dom Luis.
Aankomst: Metrostation Batalha
Kostprijs: ticket: € 2,50 (voor kinderen van 4-12 jaar betaal je de helft) 
Je kunt ter plekke bij het loket een kaartje kopen.

Op zoek naar de coolste ‘Street Art’


Porto heeft heel wat coole ‘Street Art’. Je kan zelf op ontdekking gaan, maar je kan ook een gids inhuren die je meer kan vertellen over de straatkunst in Porto.
Wil je graag zelf ‘Street Art’ spotten, dan zijn dit de plekken waar je moet zijn: Rua de Miguel Bombarda, Lapa metrostation, Rua Alferes Malheiro & Rua Afonso Martins Alho.In Vila Nova de Gaia vind je trouwens een werk van de Portugese kunstenaar Artur Bordalo, die dieren maakt van gevonden afval. Je vindt zijn ‘waste art’ door heel Portugal, maar ook in de rest van de wereld.

TIP! 
Wil je meer weten over de Street Art in Porto & laat je je liever begeleiden door een lokale gids? Boek dan een Street Art tour.

Shop ’till you drop


Klein of groot, iedereen houdt van shoppen, toch?
Dan heb ik goed nieuws want Porto heeft superleuke winkeltjes, waar je wel wat uurtjes kunt in spenderen.
Wij kwamen toevallig terecht in een heel coole shop! We dachten eigenlijk dat we een chocoladewinkel waren binnengestapt, maar plots kwamen we tot het besef dat hier helemaal geen chocolade wordt verkocht.
Het waren…. sardienen!!!
Wel duizenden sardientjes, verpakt in kleurrijke blikjes. Elk blikje heeft, afhankelijk van het recept zijn eigen kleur. Wij kozen voor de blikjes met geboortedatum. Dus als je een originele souvenir zoekt: ‘This is the place!’

Meer info: Mundo Fantastico Da Sardinha

‘Beklim’ de beroemdste brug van Porto


Porto heeft 6 bruggen maar de Dom Luís I brug is de beroemdste en meest imposante van alle 6!
De brug bestaat uit twee dekken met een boog ertussen. De Dom Luís I brug is zo’n 385,25 meter lang.
Op het bovenste dek rijdt enkel de tram én mogen er ook voetgangers lopen.
Op het onderste dek rijdt het andere verkeer.
Als je naar Vila Nova de Gaia wil, moet je dus over deze spectaculaire brug & kan je intussen genieten van een adembenemend zicht op de Douro rivier, de boten & Porto.
Maar weet je wat kinderen het allerleukste vinden?
Over de paaltjes springen natuurlijk…

Als je Porto met je kids bezoekt, dan is een boottochtje ook altijd leuk. Boek een boottour en vaar langs het historische centrum van Porto, Vila Nova de Gaia en de monding van de rivier de Douro.

Voordelig Porto verkennen? Dat kan!

Als je Porto wil ontdekken met de bus en met de boot, dan is het soms voordeliger om een combi ticket te boeken.
Als je Porto met je kids wilt verkennen, dan is de Hop On, Hop Off bus een superleuk alternatief voor een stadswandeling. Ook met een rondvaart kan je kinderen wel altijd plezieren.
Boek dan een combiticket. Het is voordeliger én je krijgt er nog een tour in de portkelders van Calém bovenop.

Ben je nog op zoek naar lekkere eetplekjes in Porto? Lees dan ook Lekker eten in Porto | Mijn tips.

Deze blog bevat affiliate links.
Dus wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.
Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *