Een rondreis door Jordanië staat bij veel mensen op hun bucketlist en dat is helemaal terecht.
Want Jordanië is een prachtig en divers land waar de aaneenschakeling van de meest adembenemende natuurlandschappen zich in sneltempo afwisselen. Bovendien is Jordanië helemaal niet zo groot waardoor je op een relatief korte tijd heel veel kunt zien.
Velen vroegen zich af of we in Jordanië zelf reden of indien we beroep deden op een lokale chauffeur. Voor de duidelijkheid, we reden zelf en dat is perfect te doen. Maar er zijn toch een aantal zaken dat je toch vooraf moet weten vooraleer je gaat rijden in Jordanië.

Openbaar vervoer of huurwagen

Voor wie van plan is om een rondreis te maken in Jordanië, en dat via het openbaar vervoer zou willen doen, is eraan voor de moeite. Het openbaar vervoer in Jordanië is vrij beperkt en daarom niet het meest geschikte middel om rond te reizen. Kies daarom voor het huren van een huurwagen. Een wagen geeft je heel veel vrijheid en je komt op deze manier op plaatsen waar je anders niet komt.
Wij huurden onze wagen terug bij Sunny Cars omdat we via hen ook volledig verzekerd zijn en je altijd gratis kan annuleren.

Rijden in Jordanië | Wat je moet weten

Vermijd de hoofdstad Amman

Toen wij er waren, in de maand april, was het net Ramadan. Dat betekent dat het vooral ‘s morgens vroeg en ‘s avonds net voor zonsondergang, heel erg druk kan zijn op de weg. Vooral in en rond Amman, waar het sowieso al heel erg chaotisch kan zijn, is het een echte heksenketel. En dat is meteen ook de reden waarom wij ons, na een avondvlucht, niet meer in het centrum van de hoofdstad wilden wagen. We boekten een hotel, het Opal Hotel Amman, dat net uit het centrum lag en gemakkelijk bereikbaar was.
Mijd dus vooral de hoofdstad Amman, want hier rijden is echt gekkenwerk. Zelfs de locals raden toeristen niet aan om zelf te rijden. Wil je toch een bezoekje brengen aan de bruisende hoofdstad? Neem dan een taxi.

Wees voorzichtig en alert

Rijden in Jordanië is dus zeker goed te doen maar het is wel belangrijk om alert te blijven.
Voor we op rondreis door Jordanië vertrokken, las ik dat het rijden in Jordanië zeer goed mee valt.
En toch was ik aardig geschrokken toen we ons voor de eerste keer op de Jordaanse wegen waagden. Want de Jordaanse chauffeurs zijn toch op zijn minst roekeloos te noemen. Door het rood licht rijden, overal en altijd voorrang nemen, inhalen met tegenliggers, .. In Jordanië kan het allemaal.
Wees dus alert. Ook als je door de dorpjes rijdt, is het belangrijk om goed je ogen open te houden. Verschiet niet als er iemand de weg komt opwandelen of als er een auto zonder enige aanwijzing de baan komt oprijden. Er wordt ook heel veel getoeterd. Maar dat wordt ook gebruikt om elkaar vriendelijk goedendag te zeggen of om te laten weten dat ze gaan passeren.
Bovendien kan een Jordaniër ook wel galant zijn in het verkeer en gaat hij mooi aan de kant, om je te laten passeren. Rijden in Jordanië is een avontuur. Zoveel is zeker.

De wegen in Jordanië

De meeste wegen in Jordanië zijn geasfalteerd en in redelijk goede staat. Sommige wegen rond Amman hebben vakken zonder lijnen dus dat is wel speciaal. Op sommige wegen zijn er echter heel veel gaten in het wegdek. Zeker op het stuk van de Route 47 aan Wadi Rum is het opletten geblazen. Bovendien heb je ook verschillende mogelijkheden om van het Noorden naar het Zuiden te rijden. Heb je veel tijd, kies dan voor de panoramische route ‘The Kings Highway’ die dwars door de bergen gaat. Is je tijd echter beperkt? Dan is Route 15 waar je constant 110 km per uur kunt rijden, een beter alternatief.

Opgepast voor verkeersdrempels

Om te vermijden dat er te snel wordt gereden, liggen er in Jordanië heel veel verkeersdrempels die niet altijd even goed opvallen. Let dus goed op want anders wordt rijden in Jordanië wel heel erg bumpy.

Veel snelheidscontroles

Snel rijden in Jordanië is niet heel verstandig want in gans Jordanië wordt er zeer streng gecontroleerd op de snelheid. En dit zowel met vaste camera’s als met mobiele flitscontroles. Bovendien worden er in Jordanië heel veel politiecontroles gehouden. Ook wij zijn een paar keer tegengehouden geweest maar na het tonen van rijbewijs en boorddocumenten, werden we steeds zonder problemen doorgelaten. Grappig weetje: alle politiemannen die we tegenkwamen hadden een snor.

Pech onderweg

Op onze rondreis door Namibië had ik continu schrik voor een lekke band.
In Jordanië had ik hier eerlijk gezegd niet aan gedacht omdat het wegennetwerk redelijk goed is en nagenoeg alle wegen geasfalteerd zijn. Maar net voor we Petra bereikten, moesten we vaststellen dat één van onze banden op één of andere manier toch lek stond. Gelukkig zijn er in Jordanië zoveel garages waardoor je gelukkig redelijk snel geholpen wordt.

Navigatie

Als je een auto huurt, is het helemaal niet nodig om er een GPS bij te huren. Download voor je vertrekt de kaart van Jordanië via Google Maps. Zo kan je Google Maps offline gebruiken. Markeer de plaatsen die je wil bezoeken eventueel al op voorhand zodat het navigeren nog gemakkelijker gaat.

Een auto huren in Jordanië

We huurden onze wagen bij het Nederlandse autoverhuurbedrijf Sunny Cars, waar we de meeste van onze wagens huren en altijd heel erg tevreden van zijn. Sunny Cars is een Nederlands bedrijf dat via lokale spelers huurwagens aanbiedt. Het voordeel van Sunny Cars is dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Je bent via hen altijd volledig gedekt, je kan steeds gratis annuleren en ze zijn 24 op 24 en 7 op 7 dagen bereikbaar.

De mooiste reisroutes in Jordanië

Kings Highway

Jordanië is een prachtig land dus als je je van A naar B wilt verplaatsen, heb je twee mogelijkheden.
Ofwel kies je voor de snelste maar saaiste weg waar er weinig te zien valt ofwel kies je voor een reisroute die heel veel tijd in beslag neemt maar je wel meeneemt door het echte Jordanië.
Eén van die routes, is de Kings Highway, beter bekend als route 35.

Deze weg was vroeger een belangrijke handelsroute die Afrika verbond met Mesopotamië. De Kings Highway loopt van Amman tot Petra en neemt je mee langs Jordaanse dorpen, adembenemende landschappen en oude kruisvaarderskastelen. Je doet er zonder stoppen ongeveer 5 uur over.
Wij reden de Kings Highway in twee keer en bleven onderweg slapen in het Dana Natuurreservaat.

Je passeert o.a. Madaba, dat bekend is omwille van de eeuwenoude kaart van Palestina die gemaakt is van meer dan twee miljoen mozaïeksteentjes. Op een paar kilometer van Madaba vind je Mount Nebo. Mount Nebo is de berg waar Mozes, voordat hij stierf, uitkeek over het Beloofde Land. We zijn op beide plaatsen niet gestopt omdat we de eerste dag heel wat kilometers moesten afleggen en we anders in tijdsnood zouden geraken.

Waar we wel even stopten en we als één van de hoogtepunten van de Kings Highway beschouwen, is Moujib Panorama, van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt op de Grand Canyon van Jordanië.
Je moet eerst een paar haarspeldbochten trotseren maar deze stop is een absolute must. Er is een ruime parking en een uitkijkplatform dat, toen wij er waren, afgesloten was.

Als je een beetje verder rijdt, passeer je de Mujib Dam en het Grand Canyon Uitkijkpunt waar wij uiteindelijk niet zijn gestopt omdat de eigenaar van het café, dat daar ook lag, verwacht dat je er niet alleen foto’s neemt, maar ook ter plekke iets nuttigt. En daar hadden wij geen tijd voor.

Als je je weg vervolgt, kom je ook nog twee kruisvaarderskastelen tegen; Kerak Castle en Shobak Castle. Beide kastelen zijn gratis te bezichtigen met de Jordan Pass. Indien je de tijd hebt, wat wij helaas niet hadden, trek dan zeker wat tijd uit voor een bezoekje.

Wij stopten uiteindelijk in het bergdorpje Dana waar we twee nachten verbleven om de Whadi Ghuweir Trail te doen. Dana is prachtig gelegen en biedt een spectaculair uitzicht op het Dana Natuurreservaat. Deze plek is een must voor iedereen die houdt van wandelen. Ook voor wie zich even een paar dagen wil terugtrekken in de natuur is dit het ideale plekje.

Vanuit Dana rijden we de tweede dag verder naar Petra, en genieten we van de prachtige vergezichten en de vele geiten die onze weg kruisen. Onderweg komen we ook regelmatig kamelen tegen. En kinderen die honing verkopen langs de weg.

Little Petra is de laatste stop vooraleer je Wadi Musa bereikt.
Dit oude stadje is de kleine broer van de beroemde antieke site en wereldwonder Petra, en kan je gratis bezoeken. Wat ook absoluut een aanrader is. Van hieruit kan je trouwens een hike doen naar Petra. Wij probeerden dit zonder gids te doen maar aangezien wij het pad niet vonden, zou ik je aanraden om toch een gids te nemen als je niet verloren wilt lopen.

En uiteindelijk bereik je via de Kings Highway of Route 35, het eindpunt Petra waar wij twee nachtjes verbleven in het Nomads Hotel Petra dat vlakbij de ingang van Petra ligt.

Route 65, van Aqaba naar de Dode Zee

Ook route 65, de weg die loopt van de Dode Zee tot Aqaba is een heel mooie route om te rijden.
Je rijdt er langs de grens met Israël en de Palestijnse gebieden en passeert er kleine dorpjes, sneeuwwitte woestijnlandschappen en woeste bergen. De weg langs de Dode Zee, ligt op zo’n 400 meter beneden zeeniveau. Het is daarmee de laagstgelegen weg ter wereld.
Ten zuiden van de Dode Zee wordt het landschap woestijnachtig en stijgt de weg tot boven zeeniveau. De weg voert zuidwaarts door de Negevwoestijn, parallel aan de grens met Israël, tot aan de Rode Zee.
Wij reden deze route omgekeerd van Aqaba tot aan de Dode Zee. Zonder stoppen rij je er ongeveer 3 uur en een half over. Er zijn regelmatig politiecontroles op deze route waar wij ook twee keer tegengehouden werden.

Wil je meer weten over onze rondreis door Jordanië en hoe onze reisroute in elkaar zat? Lees dan ook ‘Op rondreis door Jordanië | De beste reisroute en reistips’.

Deze blog bevat affiliate links.
Vond je mijn tips bruikbaar, en wil je me hiervoor bedanken? Boek dan je hotel, huurwagen of excursie via de linken op mijn blog. Wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *