Snorkelen met zeehonden in Plettenberg Bay, een onvergetelijke activiteit tijdens de Garden Route roadtrip

Als je van plan bent om de Garden Route in Zuid-Afrika af te rijden, dan is snorkelen met zeehonden in Plettenberg Bay, een activiteit die je absoluut niet mag missen. Toch niet als je geen koudwatervrees hebt én je geen fobie voor haaien hebt. Klinkt niet meteen zeer geruststellend, maar na het lezen van deze blog, hoop ik toch dat je deze geweldige activiteit in overweging neemt. Want het werd één van onze meest onvergetelijke momenten op de Tuinroute.

Snorkelen met zeehonden, een bucketlist activiteit voor jong en oud

Snorkelen met zeehonden was één van de ervaringen die al lang op mijn bucketlist stond. Ik moet wel bekennen dat ik lang getwijfeld heb om deze tour te boeken. Want eind oktober kan het nog frisjes zijn op de Kaap. Dus ik boekte de snorkeltour via Get Your Guide omdat je dan nog tot twee dagen ervoor kan annuleren. Bij heel slechte weersomstandigheden gaat het snorkelen met zeehonden sowieso niet door. Gelukkig was het die dag prachtig weer en stond er een stralende zon aan de hemel. Dus iedereen van het gezin was super enthousiast om het ruime sop in te duiken en kennis te maken met die schattige zeehonden.

Is snorkelen met zeehonden gevaarlijk?

Nee, snorkelen met zeehonden is niet gevaarlijk maar omdat deze activiteit toch bepaalde (gezondheids-) risico’s inhield, moesten we eerst allemaal een schriftelijke verklaring ondertekenen. Daarna kregen we onze wetsuit en zwemvliezen en nog een aantal instructies en informatie over het zwemmen en snorkelen met zeehondjes. Want je moet toch een aantal veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Omdat die speelse beestjes bv. graag spelen met hun bezoekers, moesten Camille en ik ons haar in een staart doen. Bovendien kan je ze vergelijken met speelse puppies en bijten ze graag in je handen of zwemvliezen. De instructeur raadde ons aan om in deze situatie gewoon kalm te blijven en onze handen en voeten niet weg te trekken.

Met respect voor de natuurlijke habitat

Om de natuurlijke habitat van de zeehondenkolonie te beschermen, mochten we maximum een half uur in het water met hen. Ook was het ten strengste verboden om hen aan te raken of hen achterna te zwemmen.

Aanwezigheid van haaien

Toen ik de snorkeltour boekte, stond ik er niet echt bij stil; haaien in Plettenberg Bay. Aangezien zeehonden de favoriete snack van de (witte) haai is én er in deze regio veel haaien worden gespot, is er altijd een potentieel risico op de aanwezigheid van deze grote roofdieren. Maar onze instructeur stelde ons gerust. Er staan meerdere shark watchers op de uitkijk én de dagen ervoor werden er orka’s gesignaleerd waardoor de kans klein is dat er momenteel haaien in het gebied aanwezig waren.
Ook terwijl je aan het snorkelen bent, staat de schipper op uitkijk en signaleert hij elke verdachte beweging in het water.

Niet voor koukleumen

Nadat we allemaal onze wetsuit aangetrokken hadden, werden we met een RIB boot naar Robberg schiereiland gebracht. Hier vind je één van de grootste kolonies zeehonden in de Westkaap. Gewapend met onze snorkel en zwemvliezen sprongen we het water in en werden we ons onmiddellijk bewust van de ijskoude temperatuur van het zeewater. Zelfs een wetsuit kon ons niet beschermen tegen de koude shock. Maar het hield ons niet tegen om te doen waarvoor we uiteindelijk naar Plettenberg kwamen; snorkelen met deze schattige zoogdieren. We bleven allemaal dapper doorzwemmen tot we bij de zeehondenkolonie kwamen. En in een mum van tijd werden we omringd door tientallen zeehonden die ons verwelkomden op hun eigen speelse manier. We vergaten de instant koude shock en gaven onze volle aandacht aan deze fantastische zoogdieren.

Een onvergetelijke ervaring

De zeehonden zwommen onder en naast ons en maakten wilde sprongen boven ons hoofd. Wat een ervaring! Af en toe voelde ik er één bijten in mijn zwemvliezen maar ze waren vooral gefascineerd door mijn Insta360 die ik in het water hield. Als speelse puppies probeerden ze in de stok te bijten en kwamen ze van alle kanten dit onbekende object bestuderen. Wat natuurlijk mooie beelden opleverde. Intussen gaf onze instructeur een boeiende uitleg over deze fascinerende beestjes en kwamen we op deze manier zoveel meer te weten over deze zeehonden.
Na een half uurtje in het koude water, werd het tijd om afscheid te nemen van onze speelmaatjes. We werden één voor één terug in de boot gehesen, zetten terug koers naar het vasteland én kregen we nog een bumpy landing op het mooie, witte zandstrand van Plettenberg Bay cadeau.

Deze blog bevat affiliate links.
Dus wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.
Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *