Alles wordt duurder, ook het reizen. Maar laat dit zeker geen reden zijn om niet meer op vakantie te gaan.
Daarom geef ik je een aantal héél interessante tips om goedkoper te reizen.
Want ik wil er graag persoonlijk voor zorgen dat die lang geplande ‘girls only’ citytrip, die verre exotische reis met je lief of die coole roadtrip met het ganse gezin toch doorgaat.

Geld besparen op reis? Zo doe je dat.

Goedkoop vliegen

Boek je vluchten zo vroeg mogelijk

Dit is echt wel één van de belangrijkste tips om goedkoper te reizen; ‘Boek zo vroeg mogelijk’. Zeker als je van plan bent om een verre reis te maken.
Sinds corona zijn de vluchtprijzen snel de lucht in geschoten waardoor ze momenteel 20 tot 50% duurder geworden zijn. Luchtvaartmaatschappijen hebben veel bestemmingen en vluchten geschrapt waardoor het aanbod een stuk schaarser is geworden. En dat zorgt er natuurlijk voor dat de vluchtprijzen momenteel de pan uit swingen.

Maak gebruik van zoekmachines

Hoe ga je nu op zoek naar die goedkope vlucht? Maak gebruik van zoekmachines zoals Skyscanner, Kayak, Momondo of Google Flights.
Een rechtstreekse vlucht is meestal duurder dan een vlucht waarbij je een paar keer moet overstappen. Check ook of de bagage inbegrepen is in het ticket. Want ook dit kan een invloed hebben op de prijs. Soms is het interessanter om met een luchtvaartmaatschappij te vliegen waar je niet extra moet betalen voor je bagage. Low cost luchtvaartmaatschappijen rekenen daarentegen heel hard door voor extra koffers. Kijk en vergelijk!

Vlieg vanuit een andere luchthaven

Kies niet alleen de dichtstbijzijnde luchthaven maar wees flexibel. Kijk ook eens wanneer de schoolvakanties in de buurlanden vallen. Alhoewel Brussels Airport een stukje dichter is, vliegen we met Pasen en Kerst meestal vanuit Schiphol omdat de vluchten daar meestal goedkoper zijn. Ook Frankrijk of Duitsland kunnen een goede optie zijn.

Belangrijk! Niet alle luchtvaartmaatschappijen (Bv. Transavia en Air Belgium) komen uit de zoekresultaten. 
Check daarom ook de prijzen op hun website. 

Boek rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij of bij een reiskantoor

Websites zoals Goedkopevliegtickets.be en Edreams zijn ook websites met zoekmachines maar je kan ook je tickets boeken via hen. Doe dit niet. Want zij rekenen altijd een extra commissie. Boek daarom altijd rechtstreeks via de luchtvaartmaatschappij zelf of in een reisbureau.

Berts Goedkope Vliegtickets

Ook een heel interessante website is Berts Goedkope Vliegtickets. Op deze webstek vind je goedkope en foutief geprijsde vliegtickets, maar ook goedkope hoteldeals. Abonneer je zeker op de nieuwsbrief als je op de hoogte wil gehouden worden van de beste deals.

Goedkoop logeren

Boek je logeerplekje zo vroeg mogelijk

Ook wat accommodaties betreft, is vroeg boeken een must.
Sommigen rekenen nog steeds op goede ‘last minute’ deals maar uit ervaring, en zeker tijdens het hoogseizoen én de schoolvakanties, is de kans op een goede en leuke ‘last minute’ accommodatie zeer klein. Want dan heb je ofwel, zeer dure accommodaties ofwel goedkope verblijven die prijs-kwaliteit niet voldoen aan de verwachtingen. Als je al vroeg begint uit te kijken naar een toffe logeerplek, dan heb je veel keuze en heb je de grootste kans om iets te vinden dat 100% aan je verwachtingen voldoet.

Maak gebruik van kortingen of zoek goede deals

Als je vliegtickets wat duurder uitvallen dan wordt het nog belangrijker om de uitgaven voor je accommodaties zo goedkoop mogelijk te boeken.
Websites zoals Vakantieveilingen en Traveldeal hebben soms interessante aanbiedingen of mooie kortingen. Ook op Berts Goedkope Vliegtickets vind je soms goede hoteldeals.

Boek via de mobiele app van Booking.com

Velen weten dit niet maar de prijs van dezelfde accommodatie voor exact dezelfde data is soms goedkoper als je via de app boekt. Je krijgt dan mobiele korting en dat kan soms echt wel een serieus verschil maken. Zeker als je van plan bent om meerdere logeerplekjes te boeken.
Boek je heel veel via Booking.com dan word je daarvoor ook financieel beloond want Booking.com heeft ook een loyaliteitsprogramma. En dan krijg je extra korting om je te belonen als goede klant. Zo zit ik momenteel in Level 3 en bespaarde ik bijna 1000 EUR op 7 verblijven. Persoonlijk vind ik dit één van de allerbeste tips om goedkoper te reizen.

Boek met gratis annulatie

Nog een tip om goedkoper te reizen, is zoveel mogelijk boeken met gratis annulatie.
Vind je intussen een goedkopere accommodatie, dan kan je zonder problemen je huidig logeerplekje annuleren en intussen terug wat centjes uitsparen.

Check zoveel mogelijk boekingsplatformen

Reis je met een grote groep vrienden of ga je met de ganse familie op weekend?
Check dan ook zeker Airbnb. De kans is groter om hier een leuk huis of appartement te vinden tegen een betere prijs dan op de klassieke boekingsplatformen. Kijk ook of deze eigenaars geen eigen website hebben waarop ze rechtstreeks verhuren aan een soms nog betere prijs.

Boek rechtstreeks bij de accommodatie

Bepaalde hotels geven kortingen als je niet via een boekingsplatform, maar rechtstreeks bij hen boekt.
Zijn de prijzen hetzelfde? Stuur een mailtje of bel naar het hotel om te vragen naar hun beste prijs. De kans is groot dat je nog een kleine korting kunt bekomen.

Goedkoop een huurwagen boeken

Boek je huurwagen zo vroeg mogelijk

Boek ook je huurwagen goed op tijd. Want ook hier had corona een grote invloed op de autoverhuurprijzen. Een stuk van de vloot werd verkocht, waardoor er minder beschikbare huurwagens waren en meteen ook een stuk duurder werden. Wacht dus niet te lang om je huurwagen te boeken.

Swingen de prijzen van de huurwagens de pan uit? Zoek een lokale verhuurder

Meestal boek ik via Sunny Cars, omdat ze prijs-kwaliteit goed zitten, omdat je voor 100% gedekt bent tegen schade en je gemakkelijk kunt annuleren. Maar voor sommige bestemmingen is de prijs zo duur dat het de moeite loont om een goedkoper alternatief te zoeken.
En dan maak ik gebruik van Google Maps. Ik tik de locatie van de luchthaven waar ik een auto wil huren, in en zoek op ‘Car Rental’. Uit de zoekresultaten filter ik dan de autoverhuurbedrijven met de beste rating en recensies. Daarna check ik hun website op de modellen en verhuurprijzen en boek ik bij diegene met de beste prijzen en voorwaarden. Let heel goed op zaken zoals volle tank, eigen risico, 2de bestuurder, … .
Vooral voor diegene die veel huurwagens boeken, is dit één van de beste tips om goedkoper te reizen.
Ik bespaarde zo al honderden euro’s.

De voordelen van een kredietkaart

Een kredietkaart is niet alleen een handig betaalmiddel tijdens je verre reizen, maar kan je ook veel centen besparen. Check dus zeker de voordelen die aan je kredietkaart verbonden zijn. Kortingen, toegang tot ‘airportlounges’, dekking van het eigen risico van je huurwagen, een reisverzekering, … Het kan gewoon gratis zijn als je gebruik maakt van je kredietkaart.

Opteer voor een reisbijstandsverzekering op basis van een jaarformule

Het is altijd aangeraden om een goede reisbijstandsverzekering af te sluiten. Zeker als je graag en veel buiten Europa reist. Reis je meerdere keren per jaar met zowel het vliegtuig, de camper of de auto? Overweeg dan om een jaarcontract af te sluiten. Want dat is altijd goedkoper dan het nemen van aparte verzekeringscontracten voor een kortere periode.

Vermijd het boeken van een pakketreis

Persoonlijk boek ik weinig tot geen pakketreizen meer. Zeker sinds corona, zijn de prijzen zodanig gestegen dat reizen op deze manier voor veel gezinnen onbetaalbaar is geworden. Maar dat betekent niet dat we onze reisplannen moeten opgeven. Anno 2023 zullen we gewoon wat creatiever en vindingrijker moeten zijn. En we zullen wat meer moeite moeten doen om goedkoper te reizen.
Het apart boeken van vluchten en accommodaties zal je heel wat geld besparen.
Ook het eten in lokale restaurantjes kan een pak voordeliger zijn dan het opteren voor een half pension of all in-formule.

Wees flexibel

Wees flexibel in je bestemming en laat deze afhangen van de goedkoopste vlucht. Vind je deze niet of vind je niks naar je zin? Kies dan voor een zeer goedkope bestemming en bespaar op je accommodaties en je uitgaven ter plaatse.

Dit waren mijn tips om goedkoper te reizen. Heb jij ook een interessante tip? Laat het me dan zeker weten.

Kinderen meenemen op citytrip? Doen of niet doen? Met mijn tips, overleef je elke citytrip met je kids!


Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *