Als je van plan bent om een rondreis door Jordanië te maken, zet dan zeker de Wadi Ghuweir Trail op je reisplanning. Want deze hike is één van de allermooiste wandelingen van Jordanië en geschikt voor iedereen met een goede conditie. Ook voor gezinnen met iets oudere kinderen (idealiter vanaf 10 jaar) is de Wadi Ghuweir Trail, een echte aanrader. Een rondreis door Jordanië is dus niet compleet zonder deze sublieme en vooral onvergetelijke hike.

Waarom is de Wadi Ghuweir Trail een must als je Jordanië bezoekt?

Omdat de Wadi Ghuweir Trail een fantastische en vooral onvergetelijke wandeling is.
Je wandelt door een gigantische kloof waar water door stroomt. Bovendien verandert het indrukwekkende landschap voortdurend en nét dat maakt het zo speciaal. Door de erosie hebben de rotsen op bepaalde plaatsen prachtige kleurschakeringen. Van rood tot oranje tot roze en paars. Oranjerode rotsen begeleiden je doorheen de impressionante canyon tot je halfweg de hike bij de hangende tuinen terecht komt. Palmbomen, varens, mossen, … zorgen voor een surrealistisch beeld dat je nooit meer zult vergeten.

Het overweldigende landschap zorgt er voor dat je even met je mond vol tanden staat. We waren heel erg onder de indruk van deze groene oase. Af en toe sijpelde er bronwater naar beneden die de kids dan probeerden op te vangen met hun drinkfles. Je moet ook klimmen en klauteren maar nét dat zorgt ervoor dat de wandeling niet snel verveelt en heel avontuurlijk blijft. Bovendien wandel je langs of door het water, wat wij allemaal superleuk vonden. Draag dus zeker schoenen en kleren die nat mogen worden.

Hoe lang en hoe moeilijk is de Wadi Ghuweir Trail?

Een traject met hindernissen

De Wadi Ghuweir Trail zou ongeveer 16 km lang zijn maar echt precies weet niemand het. Onze gids beweerde zelfs dat de wandeling maar 14 km was. Sowieso doe je er gemiddeld toch een goede 6 uur over. Dat komt door het feit dat er heel wat hindernissen zijn en je op bepaalde stukken zelfs moet klimmen en klauteren.

Het water dat door de kloof stroomt, kan op heel wat plaatsen ook hoog staan, waardoor je soms tot aan je middel door het water moet wandelen. Heel af en toe moeten de mensen zich zelfs al zwemmend door de kloof begeven. Daarom is een gids voor deze wandeling echt wel een must. Je kan het uiteraard zonder gids doen, maar deze locals weten perfect waar ze moeten lopen en welke hindernissen je op de beste manier neemt. Er is bijvoorbeeld ook een plaats waar je moet abseilen (ongeveer 2 meter) dus een ervaren gids kan dan wel handig zijn.

Moeilijkheidsgraad

Deze wandeling is niet zo moeilijk maar je moet wel in goede conditie zijn. Bovendien mag je geen schrik hebben om een beetje te klimmen en te klauteren. En je moet goed kunnen zwemmen.
Je wandelt hoofdzakelijk in de schaduw van de kloof dus dat is dan weer een pluspunt, zeker tijdens de hete zomermaanden. En om de hitte na de middag te vermijden, wordt er ook redelijk vroeg vertrokken.
Voor gezinnen met heel jonge kinderen of oudere mensen die niet meer gewoon zijn om veel te wandelen, raad ik deze wandeling echter af.

Neem een gids mee

Niet verplicht, wel aangeraden

Als je van plan bent om de Wadi Ghuweir Trail af te wandelen, is het niet verplicht om een gids in te huren maar het is echt wel aangeraden. Deze locals kennen de trail als hun broekzak en weten ook waar je het best moet stappen. Bovendien weten ze perfect welke hindernissen er zijn en op welke manier je ze moet nemen. En ze helpen je ook met het dragen van je rugzak en camera bij het klimmen en afdalen, wat echt wel handig kan zijn als het water hoog staat.

Wat is de beste periode om de Wadi Ghuweir Trail te wandelen?

De Wadi Ghuweir Trail kan je maar wandelen vanaf april tot oktober en dan nog ben je afhankelijk van de weersomstandigheden. Want als het teveel regent en het water baant zich een weg door de kloof aan een hoge snelheid, dan worden de wandelaars in een fractie van een seconde geconfronteerd met ‘flash floods’. En elk jaar laten mensen hierdoor het leven.
Ook daarom is een gids heel erg belangrijk. Want ook in het voorjaar en najaar kan het heel hard regenen. En dan kan je zonder ervaren gids in benarde situaties geraken.
Een gids zal de weersomstandigheden ook op de voet volgen. Dus in sommige gevallen weet je pas de avond ervoor of de ochtend van de hike als je wel kan starten.

Waar boek je je gids?

Wij boekten onze gids via het Dana Guesthouse, waar we ook logeerden, maar ik zou dit niet aanraden omdat de hotels daar heel goed aan verdienen. Je boekt je gids best rechtstreeks.
Via het Dana Guesthouse betaalden wij voor ons 4, 200 JOD voor de gids en 83 JOD voor het transport.
Als je het rechtstreeks met de gids regelt, is het stukken goedkoper.
Mohammed, zo heet de gids die wij hadden, is het best bereikbaar via What’s App en doet naast deze trail ook andere wandelingen én excursies.

Contact gids Mohammed: 
Mohammed is bereikbaar via What's App op +962 7 7243 1532
Tarief Wadi Ghuweir Trail: 2 personen (60 JOD pp), 3 personen (50 JOD pp) en 4 personen (45 JOD pp)
Transport, gids en lunch inbegrepen. 
Leuk detail: Mohammed heeft ooit in de New York Times gestaan en is daar, terecht, ook heel erg trots op. 

Ramadan

Net voor we vertrokken, had ik ergens gelezen dat we in Jordanië tijdens de Ramadan geen gids konden boeken en de kans ook heel klein was dat we deze hike konden doen. Een week voor we vertrokken, kreeg ik bevestiging dat de gids wel degelijk werkt tijdens de ramadan. De meesten van hen kunnen het zich trouwens niet permitteren om een maand niet te werken.
Bovendien zijn de gidsen het gewoon om tijdens de Ramadan toeristen te begeleiden die overdag wel gewoon drinken en eten. Onze gids Mohammed maakte zelfs thee voor ons terwijl hij zich strikt aan de regels hield. Hou er wel rekening mee dat bepaalde gidsen bidden op de voorgeschreven tijdstippen. En indien je bepaalde zaken wilt weten over hun cultuur, de islam en hun familie, dan mag je hen dat gerust vragen. Mohammed gaf ons en de kinderen heel veel info over zijn cultuur. En zo werd het niet alleen een heel leuke maar ook een leerrijke wandeling.

Waar logeer je het best?

Overnachten in Dana

Het startpunt van de Wadi Ghuweir Trail ligt dicht bij het dorpje Al Mansoura.
Aangezien er in dit dorp geen accommodaties zijn, is Dana het best dichtstbijzijnde alternatief waar ook een aantal hotels gevestigd zijn. Daar kozen wij ook voor en boekten twee overnachtingen in het Dana Guesthouse. Vanuit Dana is het een klein uur rijden naar de start van de wandeling. Maar als je wil terugkeren, doe je meer dan twee uur over de rit.

Dana is een piepklein bergdorpje dat bovenop een berg ligt én een adembenemend uitzicht op het Dana Bioreservaat biedt. Er zijn een paar hotels en lodges die gerund worden door de plaatselijke bevolking maar voor de rest valt er weinig te beleven. Wij liepen er eerlijk gezegd een beetje verloren. Er zijn ook weinig cafétjes of restaurants om er iets te drinken of te eten.

Overnachten in Wadi Musa

Achteraf bekeken en met alle info die we nu hebben, zou ik niet meer in Dana maar in Wadi Musa (Petra) overnachten. Dit heeft drie redenen.
Eerst en vooral ligt Dana dichter bij de hike, maar is de bereikbaarheid van de Wadi Ghuweir Trail vanuit Dana een stuk moeilijker dan vanuit Wadi Musa. De heenrit duurt ongeveer even lang maar de terugrit naar Wadi Musa is een stuk korter dan naar Dana. Bovendien heeft Petra veel meer logeermogelijkheden dan Dana en zeker als je houdt van meer luxueuze accommodaties, is dit een betere optie. Zeker tijdens de Ramadan ben je beter af als je in Petra verblijft, want in Dana was er geen druppel alcohol te vinden.
Een derde reden is, dat als de wandeling omwille van het slechte weer niet kan doorgaan, er in Dana weinig tot geen mogelijkheden zijn om een alternatieve activiteit in te plannen.

Belangrijk om weten

Ook zin gekregen om de Wadi Ghuweir Trail te wandelen? Hou dan rekening met volgende zaken:

  • Breng voldoende water mee. Want het kan erg warm worden. Zeker het laatste stuk waar er minder beschutting is. Wij hadden een drinkfles mee die we nadien nog konden vullen met bronwater.
  • Draag goede wandel-of sportschoenen die nat mogen worden. Slippers zijn niet geschikt voor deze wandeling.
  • Zorg dat je een pet of zonnehoed bij je hebt.
  • Draag kleding die nat mag worden en gemakkelijk droogt.
  • Indien je een camera of GSM bij je hebt, zorg voor een drybag zodat deze niet nat kan worden.
  • Nog beter: Neem je GoPro of ander waterdicht cameramateriaal mee.
  • Breng zonnecrème mee.

Wil je meer weten over een rondreis door Jordanië? Lees dan ook de blog Op rondreis door Jordanië | De beste reisroute en reistips.

Deze blog bevat affiliate links.
Vond je mijn tips bruikbaar, en wil je me hiervoor bedanken? Boek dan je hotel, huurwagen of excursie via de linken op mijn blog. Wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Als je van plan bent om een rondreis door Jordanië te maken, zet dan zeker de Wadi Ghuweir Trail op je reisplanning. Want deze hike is één van de allermooiste wandelingen van Jordanië en geschikt voor iedereen met een goede conditie.

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *