Voor velen, is een bezoek aan Petra dé reden om een reis naar het mooie Jordanië te boeken.
Ook bij mij stond dit wereldwonder al jaren op mijn bucketlist. Want Petra spreekt nu eenmaal enorm tot de verbeelding. Petra is dus een absolute must see tijdens je rondreis door Jordanië. Trek hier zeker minimum twee dagen voor uit want er is veel meer te zien dan alleen het beroemdste en meest gefotografeerde gebouw van Petra, ‘The Treasury’.

Petra, stad van de Nabateeërs

Petra is een van de meest iconische archeologische vindplaatsen ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1985. En het is trouwens ook één van de zeven moderne wereldwonderen ter wereld.
Deze antieke stad werd oorspronkelijk gesticht door de Nabateeërs, een Arabische stam die in het gebied leefde rond de 6de eeuw voor Christus. Ze bouwden Petra als hun hoofdstad en vestigden een welvarende handelsstad langs belangrijke karavaanroutes. Petra diende als een belangrijk knooppunt voor de handel tussen het oude Mesopotamië, Egypte en Arabië.

Een van de meest bekende en indrukwekkende kenmerken van Petra is de “Al-Khazneh” of “De Schatkamer”. Dit is een enorme rotsachtige gevel die fungeerde als een koninklijk graf en nu een van de meest gefotografeerde plekken in Petra is. Andere opmerkelijke plaatsen zijn het amfitheater, de Koninklijke tombes en de kolommenstraat.

Petra bereikte zijn hoogtepunt tijdens de Romeinse periode, maar na de 4e eeuw begon de stad te vervallen door aardbevingen en veranderingen in de handelsroutes. Uiteindelijk raakte Petra vergeten door de westerse wereld totdat het in 1812 werd herontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt.

Tegenwoordig is Petra een populaire toeristische bestemming die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het is een plek van historische en culturele betekenis, en het verkennen van de smalle kloven en majestueuze monumenten van Petra is een onvergetelijke ervaring.

Hoeveel kost een bezoek aan Petra

De kosten voor een bezoek aan Petra kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van je verblijf, het seizoen en de specifieke activiteiten die je wilt doen.
Hier zijn enkele van de belangrijkste kostenposten waar je rekening mee moet houden.

Toegangsprijs Petra

De toegangsprijs voor Petra varieert afhankelijk van de duur van je verblijf. Een dagkaart kost momenteel ongeveer 50 JOD (Jordaanse dinar), wat ongeveer 60 euro is. Als je langer dan één dag wilt blijven, zijn er ook opties voor twee- of driedaagse kaarten.

De entreeprijs voor Petra bedraagt

  • 50 JD voor 1 dag (ongeveer 63 euro)
  • 55 JD voor 2 dagen (ongeveer 69 euro)
  • 60 JD voor 3 dagen (ongeveer 75 euro)

Jordan Pass

De goedkoopste manier is de aankoop van een Jordan Pass.
Een Jordan Pass kost minimum 70 JOD en de entreeprijs voor één dag Petra bedraagt 50 JOD. Dat betekent dat een Jordan Pass sowieso goedkoper is en dat je daarenboven nog eens toegang krijgt tot meer dan 40 attracties waaronder ook een bezoek aan Jerash. De Jordan Pass kan je gewoon online aanvragen.
Als je Petra wil bezoeken met je Jordan Pass, moet je je sowieso aanmelden bij een apart loket waar je je Jordan Pass moet tonen. Je krijgt dan je toegangstickets voor het aantal dagen dat je gekocht hebt, zodat je je de volgende dag meteen naar de ingang kunt begeven.

Opgelet! Als je tot een attractie toegang wil met de Jordan Pass, zorg dan steeds dat je ook je paspoort bij je hebt. En hou de Jordan Pass niet alleen digitaal bij je maar druk hem ook op papier af.

Gids in Petra

Hoewel het niet verplicht is, kan het handig zijn om je door een ervaren gids te laten rondleiden en je meer te laten vertellen over de geschiedenis en cultuur van Petra. De prijs voor een gids varieert afhankelijk van de duur van de tour en het aantal mensen dat meedoet. Wij hebben dat niet gedaan omdat we liever zelf op ontdekking gaan en een gids ons misschien teveel zou limiteren.

Hoeveel dagen heb je nodig om Petra te bezoeken

Een heel belangrijke vraag die je op voorhand ook moet stellen, is hoeveel tijd je in Petra wilt doorbrengen. Want Petra is echt gigantisch. Wij kozen ervoor om twee nachten in Petra door te brengen, en ons bezoek te splitsen over twee dagen. Want als je alles op één dag wilt doen, dan is dat gewoon veel te vermoeiend. Dan moet je meer dan 10 uur wandelen of heel veel plekken gewoon skippen.
Zeker met kinderen is het spreiden van je tijd over twee dagen een aanrader.
Als je overweegt om de Jordan Pass aan te kopen, dan moet je op voorhand ook weten hoeveel dagen je in Petra wenst door te brengen.

Wat is er allemaal te zien in Petra

Zoals ik eerder reeds schreef, is het verstandig om je bezoek aan Petra over twee dagen te plannen en op voorhand al eens te kijken wat je wil bezoeken op welke dag. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die je in Petra kunt zien.

De Siq

Als je een bezoek aan Petra brengt, moet je eerst door een smalle kloof met steile kliffen aan beide zijden. Dit is de Siq, de belangrijkste toegangspoort tot Petra die leidt naar de beroemde schatkamer. Als je de eerste keer in Petra bent, heb je echter het raden naar hoe ver je moet wandelen tot je de Treasury of schatkamer bereikt. Ik heb het nu niet echt getimed maar ik vermoed dat het toch een half uurtje wandelen is. Je kan ook een ritje met een golfkarretje boeken. Maar omdat dat redelijk prijzig was, hebben we zoals de meeste toeristen braafjes onze eigen benen gebruikt.

De schatkamer

Op het eind van de Siq, zie je het plots voor je verschijnen; de schatkamer. Dit is het meest iconische gebouw in Petra en wordt ook beschouwd als hét symbool van Petra. ‘The Treasury’ is uitgehouwen uit massieve rotsen en is echt heel indrukwekkend. Het werd waarschijnlijk gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en was oorspronkelijk bedoeld als een koninklijk graf.
Hier is het altijd zeer erg druk, dus als je een foto wil zonder hordes toeristen, dan moet je Petra héél erg vroeg bezoeken. Ook in de late namiddag, als iedereen huiswaarts keert, heb je ook een goede kans om een prachtige foto te nemen. Je kan ook een foto nemen vanaf één van de viewpoints, maar dat hebben wij niet gedaan, omdat we daarvoor moesten betalen.

Het theater

Het theater van Petra bevindt zich in het hart van de stad en werd uitgehouwen in de rotsen. Het is een van de grootste monumenten van Petra en heeft een capaciteit van ongeveer 8000 toeschouwers. Het theater is een indrukwekkend voorbeeld van de architectonische en technische bekwaamheid van de Nabateeërs, de inwoners van Petra. Het theater van Petra is tegenwoordig een populaire toeristische attractie en wordt nog steeds gebruikt voor optredens en evenementen. Het is een indrukwekkend voorbeeld van de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van de regio.

Het klooster

Het klooster (Ad Deir in het Arabisch) is een van de meest opvallende en indrukwekkende monumenten in de oude stad Petra. Het is uitgehouwen uit een rotsachtige klif op een hoogte van ongeveer 800 meter boven zeeniveau. De ‘Monastery’, zoals het bij de meesten bekend is, is een groot en imposant gebouw, vergelijkbaar met het bekendere en kleinere Al Khazneh (de Schatkamer) in Petra. Het klooster is ongeveer 50 meter hoog en 45 meter breed, en is versierd met zuilen en reliëfs. Het interieur van het klooster is vrij sober en bestaat uit een centrale hal en verschillende zijruimtes.

800 trappen

Het klooster was oorspronkelijk een tempel gewijd aan de Nabateese god Obodas, maar werd later door de Romeinen omgevormd tot een christelijk heiligdom. Het was een belangrijke bedevaartplaats voor christenen in de regio en werd gebruikt als klooster tot de 7e eeuw na Christus.
Vandaag de dag is het klooster een populaire toeristische attractie en een belangrijk onderdeel van de archeologische site van Petra. Het is te bereiken via een lange trap met ongeveer 800 treden, die wie ook gedaan hebben. Je doet ongeveer een uur over deze wandeling en het is zeker niet te onderschatten. Je moet een goede conditie hebben. Zeker tijdens de zomermaanden kan de klim een echte marteling zijn. Vertrek daarom zo vroeg mogelijk in de ochtend en doe deze attractie als eerste.

Neem de ‘backdoor’ route

Een alternatief om The Monastery te bezoeken is op de eerste of tweede dag (Liefst ook zo vroeg mogelijk) via Little Petra te wandelen. Zo kom je via een alternatieve route bij The Monastery en hoef je de 800 trappen niet te beklimmen. En dan hoef je geen twee keer dezelfde route af te wandelen.
Deze ‘backdoor’ route start in Little Petra en is ongeveer 8 km. Je doet er anderhalf tot twee uur over.
Let op! Deze wandeling is niet of nauwelijks gemarkeerd dus het is echt aangeraden om een gids te nemen. Bovendien vertrek je best zo vroeg mogelijk omdat je dan in de schaduw kunt lopen en de grootste hitte vermijdt. Doe zeker ook wat proviand en flesjes water mee.
Wij probeerden de hike maar kwamen al snel tot de conclusie dat het zonder gids heel moeilijk ging zijn om niet verloren te lopen. Daarom hebben we beslist om terug te keren. Net zoals de andere toeristen die we die dag tegenkwamen.

De koninklijke graven

Dit zijn grote en indrukwekkende graven die werden uitgehouwen in de rotswanden. Ze dateren uit de 1e eeuw voor Christus en werden waarschijnlijk gebouwd voor belangrijke edelen. Als je wandelt tot aan de graven, kan je ook genieten van een mooi uitzicht op Petra.

Logeren in Petra

Logeren in Petra

Als je een bezoek aan Petra wil brengen en in de buurt van Petra wil verblijven, heb je verschillende logeermogelijkheden, variërend van budget hostels tot luxe hotels. De prijzen variëren afhankelijk van de locatie en het niveau van comfort dat je zoekt. Wil je weten waar je kan logeren in Petra? Lees dan zeker mijn blog Leuke hotels in Jordanië.

Budgetverblijf in het Nomads Hotel Petra

Als je op zoek gaat naar een leuk hotel in de toeristische trekpleister Wadi Musa, let dan goed op de ligging. Want je boekt best een hotel dat dicht bij de ingang van Petra ligt.
Om de drukte te vermijden, kan je dan ‘s morgens vroeg al deze iconische plaats gaan bewonderen.
Wij boekten twee nachtjes in het Nomads Hotel Petra, dat op wandelafstand van de ingang lag.
Er was echter één probleem. Je moest in het terugkeren een enorme heuvel opklimmen. Maar dat losten we op door gewoon een taxi te nemen. Want na een ganse dag wandelen in Petra hadden we daar echt geen zin meer in.

Familiehotel met rooftopterras

In Nomads Hotel Petra boekten we een familiekamer met een dubbel bed en een stapelbed voor de kinderen. In de inkomhal staat een tafelvoetbal en een gezellig salon. Maar het allerleukste plekje van het Nomads Hotel Petra is hun rooftopterras. Helaas hadden we pech en regende het die twee avonden heel erg hard waardoor we niet echt volop van het prachtige zicht op Petra én de zonsondergang konden genieten.
Het ontbijt is prima. Er worden zelfs pannenkoekjes en vers fruit geserveerd. Voor het diner raad ik aan om buitenshuis te gaan eten. De eetzaal deed me denken aan een schoolkantine, dus echt gezellig zitten is het niet echt. Het diner is trouwens ook heel eenvoudig. Het eten wordt geserveerd in buffetvorm.
Tweepersoonskamer vanaf 42 EUR per nacht

Belangrijk om weten

Een bezoek aan Petra is onvergetelijk en vooral heel indrukwekkend.
Toch zijn er aantal zaken die je best op voorhand moet weten vooraleer je Petra bezoekt.
Dit zijn ze:

  • Breng water en een snack mee. Alhoewel er voldoende kraampjes zijn om er iets te drinken en om er een kleine snack te kopen, is het er duur voor hetgeen wat je krijgt. De meeste drankjes waren niet gekoeld en ik vond het op de meeste plaatsen ook niet echt proper. Je krijgt er gewoon weinig waar voor je geld.
  • Start je bezoek aan Petra zo vroeg mogelijk. Niet alleen kan je dan heel indrukwekkende kiekjes zonder tientallen toeristen schieten. Het is er dan ook nog behoorlijk fris als je van plan bent om bv. de 800 trappen naar het klooster te beklimmen.
  • Van zodra je binnen bent, word je aangeklampt door locals, sommigen als ‘Jack Sparrow’ lookalikes, die je een paard, ezel en kameel willen ‘aansmeren’. Doe dit niet. Deze dieren worden niet goed behandeld. Bovendien betaal je er dan nog eens stukken van mensen voor. Een echte ‘tourist trap’, als je het ons vraagt.
  • Koop geen souvenirs in Petra. Je vindt hier weinig authentieke spulletjes aan te dure prijzen.
  • Alcohol is niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Zeker niet tijdens de Ramadan. Maar als je na een vermoeiende maar heerlijke dag in Petra, jezelf wil verwennen met een fris pilsje, een lekker wijntje of een flinke gin tonic, dan kan dit in het Mövenpick Resort Petra. Dit hotel ligt vlak tegenover de ingang van Petra.

Wist je dat je in Jordanië ook prachtige wandelroutes kunt doen? Ben je op zoek naar een leuke hike, lees dan zeker mijn blog Wadi Ghuweir Trail | De mooiste hike van Jordanië.

Deze blog bevat affiliate links.
Vond je mijn tips bruikbaar, en wil je me hiervoor bedanken? Boek dan je hotel, huurwagen of excursie via de linken op mijn blog. Wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding. Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *