Wijnproeven met de wijntram in het pittoreske Franschhoek is één van de allerleukste activiteiten die je in Franschhoek kunt doen. Want als je graag lekkere wijnen wilt ontdekken, dan is dit de beste en ook de origineelste manier om de mooiste wijndomeinen in Franschhoek en omgeving te bezoeken.
Franschhoek ligt op een uurtje rijden van Kaapstad dus deze activiteit kan je ook perfect vanuit Kaapstad doen. Vele lokale touroperators bieden begeleide tours aan maar je kan dit ook perfect op je eentje doen indien je over een huurwagen beschikt.

Hop-On Hop-Off met de wijntram in Franschhoek

Hou je van een lekker wijntje? Dan ben je in Franschhoek op de juiste plek. Want in de Wijnlanden, waar ook Stellenbosch en Paarl toe behoren, vind je de beste wijndomeinen van het land. Dit is hét walhalla voor zowel wijnlovers als lekkerbekken. En het leuke aan Franschhoek is ongetwijfeld een ritje met een antieke wijntram die je op een unieke manier van het ene wijnhuis naar het andere brengt.

Ben je niet echt een wijndrinker of reis je met kinderen naar Zuid-Afrika? Zelfs dan, vind ik de wijntram in Franschhoek zeker een aanrader. Want bepaalde wijnhuizen zoals Boschendal en Babylonstoren zijn echt wel aanraders om er een paar uurtjes te spenderen. Je kan wandelen door de wijngaarden, een lichte lunch nemen, picknicken in de tuinen of de originele boetiekjes bezoeken.

Tien verschillende routes | Welke route kies je?

Elke route heeft een andere kleur

Als je een ritje met de wijntram in Franschhoek wilt boeken, dan heb je de keuze tussen tien verschillende routes. Elke route heeft zijn eigen kleur en op deze route kan je acht tot negen verschillende wijnhuizen bezoeken. Op een aantal van deze routes heb je overlappingen en kan je langsgaan bij dezelfde wijndomeinen. Bijvoorbeeld op de oranje en de paarse lijn, zijn het dezelfde wijnhuizen maar liggen ze in een andere volgorde.

Twee verschillende opstapplaatsen

Je hebt twee verschillende opstapplaatsen; de Franschhoek Terminal en de Groot Drakenstein Terminal. Omdat wij voor de paarse tramlijn hadden gekozen, moesten we vertrekken vanuit Groot Drakenstein. Deze ligt op een 20-tal minuutjes rijden van Franschhoek. Je kan ook een transfer boeken vanaf de Franschhoek Terminal. Dan word je er met de bus naar toe gebracht.

Met de tram of de bus

Niet alle wijndomeinen liggen trouwens op een tramlijn. Maar geen paniek, bij het uitstappen aan de tramhalte word je opgepikt door een open dubbeldekkerbus die er identiek uitziet als de wijntram, en die je afzet en terug oppikt. Op elke tram en bus is er een begeleider aanwezig die je wat meer uitleg geeft over de verschillende wijnhuizen die je zult bezoeken en die ook duidelijk aangeeft wanneer je terug op de tram of bus verwacht wordt. Bij het inchecken krijg je een sticker met de kleur van de tramlijn, zodat de begeleider kan controleren of je op de juiste tram zit.

Reserveer online!
Het is aangeraden om op voorhand al uit te zoeken welke tramlijn je wilt doen. Je kan via de onderstaande knop de routes raadplegen en per wijndomein raadplegen wat je er kunt doen. 
Boek je tickets ook op voorhand want als je wacht tot de dag zelf, zou het goed kunnen dat de tramlijn die je wil nemen, aan zijn maximum capaciteit zit en uitverkocht is. 

De wijnhuizen op de route | Wat kan je verwachten?

De paarse route

Persoonlijk vond ik het heel erg moeilijk om een route te kiezen. Want Franschhoek heeft zoveel uitstekende wijnhuizen die allemaal uniek zijn op hun eigen manier.
Uiteindelijk koos ik voor de paarse lijn met de wijndomeinen Boschendal, Solms Delta, Plaisir, Vrede en Lust, Noble Hill, Babylonstoren, Anura en Bacco. Zelfs al neem je de eerste tram om 8u45, dan is de kans heel erg klein dat je alle wijnhuizen op de lijn kunt bezoeken. Je krijgt telkens een uur per wijnhuis maar hou er rekening mee dat grote wijndomeinen zoals Boschendal en Babylonstoren wel twee uur in beslag kunnen nemen. Zeker als je ervoor kiest om er een wijnproeverij te doen of om er te lunchen.
We sloegen Boschendal over omdat ik een lunch had geboekt bij Bacco en we er anders niet meer op tijd gingen geraken. Wat ik uiteindelijk wel heel jammer vond, want Boschendal is één van de oudste wijndomeinen van Zuid-Afrika en echt wel een bezoekje waard.

Ontspan, proef en geniet

Uiteindelijk bezochten we vier wijndomeinen en dat is ook het meest realistische aantal per dag. Want het heeft ook geen zin om te rushen en er zoveel mogelijk te doen. Het is belangrijk om vooral te genieten van de schoonheid en de pracht van sommige van deze domeinen. Ontspan en proef!
Je kan bij de meeste wijndomeinen ook een hapje eten en dat zou ik ook zeker aanraden. Want als je al van ‘s morgens vroeg van dat eerste wijntje mag nippen, dan is het ook wel belangrijk dat je de ganse dag overeind blijft. Ofwel bestel je een degustatiebordje, ofwel kies je ervoor om een uitgebreide lunch te nemen. Je boekt deze best ook op voorhand.

Wijn proeven

Als je wijn wil degusteren, dan kan je dit gewoon ter plaatse beslissen. Meestal kan je kiezen uit verschillende formules tegen heel democratische prijzen. Om je een idee te geven van de prijs; bij Noble Hill betaalden we 5 EUR per persoon voor drie verschillende wijnen. Reken op 50 ZAR tot 260 ZAR per persoon.
Hou er rekening mee dat er bij Babylonstoren soms wachttijden voor het wijnproeven zijn dus indien je dit absoluut wilt doen, dan calculeer je best twee uur in. Wij hadden geluk, het was kalm en konden genieten van heerlijke wijntjes in het prachtige decor van het wijndegustatielokaal. Bovendien zijn de verschillende borrelplankjes superlekker en een streling voor het oog.
Wil je na het wijnproeven, een paar flesjes wijn aankopen? Dat is geen enkel probleem. De begeleiders van de wijntram houden deze voor jou in bewaring tot het einde van je route. Je krijgt een sticker die matcht met de sticker van de wijn die je gekocht hebt. Overweeg misschien ook de aankoop van de ‘Wine Tote Bag’ die je in de terminal kunt kopen. In deze tote bag vind je een kortingkaart die je korting geeft op de aankoop van wijn in de verschillende wijndomeinen.

Dit zijn de wijndomeinen die we bezocht hebben

Noble Hill

Het eerste wijndomein dat we bezochten was Noble Hill.
Noble Hill is een biologische wijnproducent die zijn organische wijnen verbouwt op de hellingen van de Simonsberg. Ze volgen een regeneratieve landbouwfilosofie en maken delicate, frisse wijnen met een minerale structuur. De Simonsberg-bergen, waar de wijngaarden van Noble Hill zich bevinden, produceren al meer dan 300 jaar de beste wijnen van Zuid-Afrika en dat zal je, tijdens het wijn proeven, zeker ook merken.
Noble Hill is bovendien prachtig ingericht en beschikt over een magnifiek zonneterras dat je onmiddellijk in Mexicaanse sferen brengt. Bovendien heeft Noble Hill ook een uitstekend restaurant, Cosecha, Spaans voor oogst, dat tijdens ons bezoek, jammer genoeg gesloten was. Cosecha marineert en kookt langzaam gegaard vlees van de lokale slagerij en serveert seizoensproducten van lokale telers en de moestuin van het landgoed. Een goede reden om nog eens terug te keren.

Babylonstoren

Misschien wel één van de meest tot de verbeelding sprekende wijnhuizen van de regio is het domein Babylonstoren. Ik had er al veel over gelezen en gehoord dus ik wou met mijn eigen ogen eens zien of ‘de hype’ wel zo terecht was. Deze boerderij van 200 hectare dateert uit 1692 en ligt in de Drakensteinvallei in het hart van de Kaapse Wijnlanden, bijna halverwege tussen Franschhoek en Paarl. Eigenaresse Karen Roos heeft hier op meesterlijke wijze het ultieme paradijs gecreëerd. Het is een unieke combinatie van luxe en authenticiteit geworden.
Afgezien van de uitstekende wijn, is Babylonstoren ook de thuisbasis van een stijlvol hotel, een tuin van 5 hectare die drie restaurants en een sapjesfabriek bevoorraadt, een serene spa, een modern wijnproeverijcentrum, een botenhuis met roeiboot, eindeloze onverharde wegen (die hotelgasten kunnen verkennen op beschikbare mountainbikes) en een doordringend gevoel van rust.

Toen wij er waren, was het er gelukkig niet superdruk en kozen we voor de uitgebreide wijnproeverij met hapjesplank. Ga zeker ook op verkenning op het domein en ontdek de leuke winkeltjes met artisanale producten. Ook de architecturale vormgeving is het bezoek alleen al waard. Het proeflokaal maar ook de ‘Spice Garden‘ en het ‘Greenhouse Restaurant‘ zijn echt pareltjes waar je eeuwig zou willen vertoeven.

Ja, Babylonstoren is de ‘hype’ meer dan waard en het is dan ook geen verrassing dat dit fantastische wijndomein één van de meest bezochte en populairste in de regio is. Steven en ik waren alvast héél grote fan. Dus, als je ervoor kiest om een ritje te maken met de wijntram in Franschhoek, dan is deze hemelse plek zeker één om te onthouden.

Baccō Estate

Ook een heel mooi en indrukwekkend wijnhuis, is het door Toscane geïnspireerde Baccō Estate dat in Simonsberg, Paarl gevestigd is.
Als je met de open bus de grote laan met Italiaanse cipressen oprijdt, waan je jezelf al helemaal in Toscane. De wijnen van Baccō zijn geïnspireerd op authentieke Italiaanse smaken die opnieuw zijn uitgevonden en bedacht. Bovendien serveert het restaurant van Baccō Estate heerlijke gerechten van wereldklasse, maar proberen ze je toch te herinneren aan de keuken van thuis.
Bij Baccō eet, drink en geniet je van het langzame ritme van de tijd en gaan tradities en moderne elementen hand in hand.
Het meest indrukwekkende is zonder twijfel de nieuwe tasting room, die pas geopend is sinds december 2022. Het doet je denken aan een modern kerkgebouw dat met zijn grote glaspartijen een magnifiek uitzicht geeft op de omliggende wijngaarden.
We genoten er van een heerlijke lunch en een lekkere wijnproeverij onder een stralende zon. Ook deze plek zal me nog lang bijblijven en is een aan te raden stop met de wijntram.

Vrede en lust

Vrede en Lust ligt aan de voet van de Simonsberg en de geschiedenis van dit door familie gerund wijndomein gaat terug tot 1688. Persoonlijk was dit voor mij misschien het domein dat op mij het minst indruk maakte. Vrede en Lust beschikt wel over een prachtig zonneterras dat je een indrukwekkend zicht geeft op de wijngaarden maar het zag er voor mij eerder wat onverzorgd en verouderd uit.
Ook hier kozen we voor een wijndegustatie die dan wel weer goed in de smaak viel.

De wijntram in Franschhoek | Praktische info

Willen jullie ook een ritje met de wijntram in Franschhoek maken?
Hier vind je nog eens alle praktische info in een notedop.

  • Prijs voor een tramkaartje: Volwassene (280 ZAR), Kind tussen 3 jaar en 17 jaar (90 ZAR), kind jonger dan 3 jaar (gratis).
  • Boek de kaartjes voor de wijntram online.
  • Doe je huiswerk en kies op voorhand welke route je wilt doen.
  • Wil je ergens lunchen? Check welke restaurants open zijn en boek reeds online om zeker te zijn van je plaats.
  • De tram en de bus zijn open voertuigen. Zorg voor aangepaste kleding.
  • Je kan opstappen op twee plaatsen; Groot Drakenstein of Franschhoek.
  • Je krijgt een tijdstabel op de tram maar je kunt deze ook online raadplegen.
  • Wijn proeven is niet inbegrepen in de prijs.
  • Je kan een extra transfer boeken naar je logeerplaats zodat je niet meer zelf hoeft te rijden.
  • Ga je online tickets minimum 15 minuten ophalen in het ticketbureau aan de terminal.
  • Zorg voor wat water onderweg en eet regelmatig iets.

En onthou:

Life is too short to drink bad wine.

Deze blog bevat affiliate links.
Dus wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.
Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Wil je meer tips voor Franschhoek? Lees dan ook Tips voor Franschoek | Logeren, eten en activiteiten in Franschhoek.

Wijnproeven met de wijntram in het pittoreske Franschhoek is één van de allerleukste activiteiten die je in Franschhoek kunt doen. Want als je graag lekkere wijnen wilt ontdekken, dan is dit de beste en ook de origineelste manier om de mooiste wijndomeinen in Franschhoek en omgeving te bezoeken.

Dit zal je ook leuk vinden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *